Afbeelding

Yasemin en Dilan

Columns

COLUMN - Het kwaad is zo groot dat in Rotterdam een administratieve truc wordt ingezet om discriminatie bij de verhuur van woningen te bestrijden. Medelanders met een niet-Hollandse naam konden fluiten naar een betaalbare huurwoning. Het is pure discriminatie die hen ook op de arbeidsmarkt treft. Als ze naamloos solliciteren gaan ineens deuren open en is vol niet meer vol.

Op de dag van het nieuws uit Rotterdam stond de voordracht van Yasemin Cegerek als wethouder van Brummen namens de PvdA in de krant. Ik was ooit haar fractievoorzitter in de Provinciale Staten en leerde haar kennen als een politiek talent en dossierkenner. Ze reed mij heen en weer met nul procent als er iets gedronken werd. Ik prijs haar niet de hemel in, tenzij Brummen zelf de hemel is. In B en W wordt ze een collega van drie goede bestuurders. En de oppositie wordt geleid door Peter Paul Steinweg die in zijn periode ook een prima wethouder is gebleken.

Het Nederlands elftal is allang niet meer wit, Gullit en Rijkaard hebben veel nakomelingen. En ook In de Nederlandse politiek is de witte oudere man niet meer de norm. De nieuwe minister (v) van onderwijs heeft een kleurtje en verscheidene Tweede Kamerleden hebben verre wortels. In Dilan Yesilgöz heeft de VVD een premier-kandidaat met een Turkse achtergrond, zoals ‘onze’ Yasemin. Dilan strijdt nu een democratisch strijd om het Torentje met de Mona uit Volendam.

In onze gemeente hebben we herkenbare gemeenschappen van Turkse en Molukse namen. Ik verbeeld mij dat zij van ons zijn en geen discriminatie hoeven te ervaren als woningzoekende en op de arbeidsmarkt. Maar sporen van vreemdelingenangst zijn ook in de Brummense verkiezings-statistieken te vinden.

Migratie wordt een thema in de komende verkiezingsstrijd. Er zullen grote woorden vallen. Over de opvang van ‘echte vluchtelingen’ bestaat gelukkig nauwelijks verschil van mening. Wel over de vraag hoe de instroom van economische migranten en de vorming van een migratieproletariaat kan worden voorkomen. Dat is een heftig debat, niet te verwarren met racisme.

Muus Groot

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35