Afbeelding

Een meningspeiling zonder mening

Columns

COLUMN - Vroeger was Kerstmis een religieus feest. Met vrede onder de mensen en vroomheid vanaf de kansel. Maar heden ten dage zijn de gelovige christenen een minderheid. Het kerkelijk leven dooft in het hospice van de ontkerkelijking. In vijf jaar tijd zijn er 262 gebedshuizen gesloten of aan horeca, cultuur en onderwijs toegevallen. Menige overledene krijgt een uitvaart in een tot ontmoetingscentrum omgebouwde kerk. Niet voor een religieuze dienst, maar om herinneringen te delen, anekdotes uit te wisselen en toegezongen te worden door kleinkinderen.

De vijf kerkbesturen in Brummen denken na over een duurzaam toekomstperspectief voor hun gebedshuizen. Ons gemeentebestuur had geen andere bijdrage dan de vraag aan het inwonerspanel: kunt u bedenken wat we aan moeten met de kerkgebouwen?

Het antwoord laat zich raden. Een kunsthal, appartementen, grand café, of behouden voor de eredienst. De rondvraag suggereert dat er echt iets te kiezen valt. Het lijkt op het moois in de verkiezingsprogramma’s. Dat zijn ook vaak wensdromen, maar dan op terreinen waar de politiek over gaat. Over kerken heeft de politiek niets te vertellen Daar gaan de kerkbesturen over. Financiële zorgen dwingen hen na te denken over ontwijding. De gebouwen worden projecten en hun verlossers zijn projectontwikkelaars met ideeën en geld. Woningen in de kerk verhogen de opbrengst De gemeente kan een handje helpen met vergunningen. Ze zou haar portemonnee kunnen spekken door haar eigen vastgoed aan te wijzen voor woningbouw en die van de kerkbesturen door wonen in de kerk en inwoning van publieke ontvangstruimtes zoals de bieb te bevorderen. Bedenk gerust een beter concept voor aan het inwonerspanel.

Bestuurskundige en Trouwcolumnist Hans de Bruin schreef over vluchtwoorden in de politiek. Dat zijn woorden waartoe je je toevlucht kunt nemen, ongeacht het onderwerp waar het over gaat. Een meningspeiling zonder een mening kan er ook wel bij.

Muus Groot

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35