Afbeelding

Het Ravijn

Columns

COLUMN - Over ‘Den Haag’ wordt geklaagd dat het soms meer met interne problemen bezig is dan met de toestand van het land. De voorzittersruzie Bergkamp-Arib, de PvdA met Gijs van Dijk en de VVD in verkiezingsmodus over de asielopvang. Dat is in Brummen heel anders. Tijdens het debat over de begroting 2023 droomden de fractieleiders over een duurzame wereld zonder armoede. De nabije problemen kwamen er benarder af. Alleen de VVD droomde niet mee en beperkte zich tot een gewenste verlaging van de rioolbelasting en de afvalheffing. Het CDA filosofeerde wel, maar stelde net als de VVD: steek in godsnaam geen extra geld in klimaat en duurzaamheid.

Over drie jaar wordt het gemeentefonds herverkaveld en Brummen daardoor financieel gewurgd. Maar het gemeentebestuur heeft een list bedacht : Als signaal naar de provincie en het Rijk laten we een gat vallen in de doorrekening naar 2026. B & W vermoeden dat de hogere overheden daar wel van zullen schrikken.

Op verzoek van de PvdA gaat de gemeente onderzoek doen naar een noodfonds voor ‘middeninkomens met acute problemen’. Niet voor middenstanders, die moeten bij het Rijk terecht, zei de wethouder van financiën Van de Graaf. Maar Carla ‘Nightingale’ Wijnhoven (VVD) gaat alsnog een initiatiefwet indienen over het subsidiëren van burgerinitiatieven met een algemeen belang. De Wereldwinkel en de idealistische Stichting Kinderkledingbeurs, beiden bedreigd door bouwprojecten in Eerbeek, hebben haar sympathie.

De bestuurskracht is de achillespees van de gemeente. De reactietijd is vaak te lang, stelde fractieleider Tuiten van Lokaal Belang. Verzoeken uit de burgerij en vergunningaanvragen uit het bedrijfsleven verdwijnen in diepe bureauladen.

‘Raad tevreden over de begroting, wensen blijven’, zette Peter Leunissen boven zijn verslag in het Brummens Nieuws. Vrolijk davert Brummen op het ravijn af.

Muus Groot

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33