Afbeelding

Carla ‘Nightingale’, kom op

Columns

COLUMN: Vanwege een geprangd gemoed heb ik Brummen maandenlang laten liggen waar het lag. Dromend in de zon. Het GroenLinkse raadslid Hennie Beelen, dat met mezenkastjes een biologische oorlog voerde tegen de eikenhoutprocessierups aan de Engelenburglaan, is weg. De mezenkastjes ook.

Een nieuw B & W trad aan, maar het staande beleid wordt voortgezet. Bezuinigen, bezuinigen. Het tempo iets omlaag, het sociale domein en de vierde wethouder moeten betaald kunnen worden. Alleen de rekrutering van een wethouder namens Lokaal Belang viel op. Geen partij-ijveraar, maar een buitenstaander opgedaan via een vacature-advertentie in het Brummens Nieuws. Op het eerste gezicht een gekwalificeerd iemand uit de gemeente zelf. Zo bezorgde Luuk Tuiten niet alleen Lokaal Belang een verkiezingsoverwinning, maar de gemeente ook een nieuw college. 

‘Eerbeek’ is verreweg het grootste vraagstuk in de gemeentepolitiek, maar het gaat de raad boven de pet en de leefbaarheid van het dorp is overgeheveld naar de provincie. Die bepaalt en betaalt. Kan de gemeenteraad meedenken over de menselijke maat. Dat moet ze dan wel doen. In het voorjaar deed Carla Wijnhoven namens de VVD, dus financieel weloverwogen mogen we aannemen, het voorstel om burgerinitiatieven met een duidelijk algemeen belang te kunnen subsidiëren. De aanleiding was een dreigende uitzetting van het ontmoetingscentrum ‘Onze Droom’ in Brummen. Het voorstel hangt nog in de lucht, maar ‘Onze Droom’ is inmiddels naar tevredenheid verhuisd. 

In Eerbeek dreigen twee burgerinitiatieven te worden opgeslokt door de vooruitgang. De Wereldwinkel moet sneuvelen voor het grootwinkelbedrijf aan de Wasacker en de idealistische kinderkledingwinkel aan de Derickxkamp voor de uitbreiding van De Beekwal. Huren elders is te prijzig voor deze ideële winkels. Laat de gemeenteraad het bij losse stoeptegels, of bekommert zij zich om de losse verhoudingen in de samenleving? Carla ‘Nightingale’ Wijnhoven heeft de weg gewezen.

Muus Groot

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33