Afbeelding

Vergaan optimisme

Columns

COLUMN - Zes jaar geleden werd aan de gemeenten de werkverschaffing, de ziekenzorg en de jeugdzorg overgedragen. De gemeente staat dichter bij de burger dan wij, was de filosofie van het toenmalige kabinet Rutte-Samsom. De participatiemaatschappij werd uitgevonden: buren en familie moesten zorgtaken gaan beheren. Die gedachte was midden in de bankencrisis ontstaan toen het kabinet alles in het werk stelde om het begrotingstekort onder de drie procent te houden. Dan weet je het wel: aan de decentralisatie van de zorgtaken werd een flinke bezuiniging gekoppeld. Mantelzorg moest de gaten vullen.

De sociale werkplaatsen gingen dicht voor nieuwe gegadigden. Het bedrijfsleven en de overheid zouden banen creëren voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De beloofde 100.000 banen in het particuliere bedrijfsleven zijn niet gehaald. Bij de overheid nog minder. In Den Haag wordt alweer aan een heropening van de sociale werkplaatsen gedacht.

De gemeenten zagen de nieuwe verantwoordelijkheid wel zitten, al vreesden ze de bezuinigingen. Sindsdien is het sociale domein in vrijwel alle gemeenten een bloeder. De jeugdzorg het meest. Een op de tien jongeren heeft hulp nodig. In haar Volkskrant-column vroeg Marcia Luyten zich af of het in het basisonderwijs ontbreekt aan orde, structuur, concentratie, leraren en leermiddelen. Kinderen van ouders die hun (v)echtscheiding uitvechten overspoelen de jeugdzorg. Aan Brummen is de problematiek niet voorbijgegaan. Onze gemeente heeft naar verhouding weinig kinderen, maar die krijgen bovenmatig zware hulp.

Wethouder Sjerps zei over het sociale domein: “Samen met de welzijnsstichting gaan we de algemene middelen en de samenwerking met Team voor Elkaar versterken. Hierdoor ontstaat er een goed alternatief voor de maatwerkvoorzieningen die we nu vaak inzetten”. Het klinkt als een echo van Rutte -Samsom’s vergane optimisme.

Muus Groot

Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 1 okt., 08:56
Afbeelding
Expositie schilderijen Len Beentjes bij Gallery Aaldering Algemeen 30 sep., 08:15
Afbeelding
Jaap Schut benoemd tot GULDEN GELDERLANDER Algemeen 30 sep., 08:11
Afbeelding
Vertel me Gelre informatieavond over pijnklachten in de heup. Algemeen 30 sep., 07:58
Afbeelding
Inspraak, Uitspraak Columns 29 sep., 08:00
Afbeelding
Geachte ONS Ingezonden 29 sep., 08:00
Afbeelding
Lokale lasten in 2024 in Brummen 12,6% hoger Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Partijen akkoord met sociaal plan De Hoop Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Werkzaamheden voor natuurontwikkeling Cortenoever afgerond Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Een tijdperk eindigt, een nieuw begint Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Provinciale Staten akkoord met plannen FBE Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Ook Brummen is hardrijders en vrachtwagens spuugzat! Ingezonden 29 sep., 08:00
Afbeelding
Damfeest op de Enk Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Sportclub Brummen O23 maakt debuut in de Achterhoek Cup Algemeen 29 sep., 08:00