De Leuvenheimse beek is een fantastisch plek om te vertoeven. Foto: Monique Schuite.
De Leuvenheimse beek is een fantastisch plek om te vertoeven. Foto: Monique Schuite.

Eigenheid van de dorpen wordt gewaarborgd

Algemeen

BRUMMEN - ‘Het is een lange en intensieve weg.’ Wethouder Pouwel Inberg laat een schematisch overzicht zien hoe de gemeente komt tot een omgevingsvisie. ‘We zijn een eind onderweg, bedoeling is dat we eind dit jaar dit traject afronden.’ Een visie hoe toekomstig Brummen er uit moet zien; ogenschijnlijk staat het ver van de burger af. Niets is minder waar, zegt Inberg. ‘Het gaat juist over het toekomstige wel en wee van de inwoners van Brummen.’

In de omgevingsvisie staat de vraag centraal hoe Brummen in de toekomst omgaat met de schaarse ruimte. Waar kunnen wel of niet nieuwe huizen worden gebouwd. Hoe zit het met verkeersmobiliteit? Blijft de agrarische sector onaangeroerd of moet deze (deels) plaatsmaken voor natuur? Wat wordt de rol van verduurzaming? Kiezen we voor rust en ruimte of stimuleren we ook meer bedrijvigheid? Wat is de impact van meer recreatie? Het is een verre van complete opsomming maar geeft wel aan dat de omgevingsvisie veel, zo niet alle facetten van het leven en welzijn van burgers – en ondernemers – raakt. En het moet allemaal ‘integraal’, een zoektocht naar de goede balans. Een lange en intensieve weg dus, om tot zo’n toekomstvisie te komen.

De wethouder zegt dat de omgevingsvisie hoofdlijnen beschrijft die voor een langere periode van waarde moeten zijn. ‘Dat is vrij abstract, maar we maken dat tegelijkertijd concreter in zogenaamde omgevingsplannen. Eerbeek en Brummen krijgen ieder zo’n plan en voor de kleinere kernen maken we één totaalplan. Deze plannen moeten een waarborg vormen voor de eigenheid van elke woonkern afzonderlijk. Bovendien komt er een nota Ruimtelijke kwaliteit. Hierin worden welstandsnormen voor bouwplannen beschreven.

Omdat de omgevingsvisie het toekomstige leven en welzijn van inwoners direct raakt, is er veel tijd ingeruimd voor het ‘ophalen’ van de mening van burgers en andere betrokkenen. Inberg haalt het plaatje met het schematische overzicht er nog eens bij. ‘Afgelopen half jaar hebben we veel aandacht besteed aan de vraag wat de prioriteiten van de inwoners zijn. Wat zijn volgens hen de kernkwaliteiten van de gemeente? Wat moet volgens hen meer of minder accent krijgen?’ Via het inwonerspanel Brummen Spreekt heeft iedereen dit kunnen aangeven. De resultaten worden binnenkort bekend. Burgers en ondernemers hebben afgelopen maanden ook hun steentje bijgedragen aan zogenaamde thematafels en een klankbordgroep. Al deze informatie wordt gebruikt om de uitgangspunten voor de omgevingsvisie te bepalen. GroenLinks organiseerde ‘eigen’ themabijeenkomsten en was verrast door de open wijze waarop mensen met elkaar in gesprek gingen.

De landelijke overheid heeft wettelijk bepaald dat elke gemeente een omgevingsvisie maakt. Het is zo’n voorbeeld van een grote klus waar een relatief kleine gemeente als Brummen de handen vol aan heeft. We schrijven er vaker over in deze krant. Het vergt veel ambtelijke capaciteit, adviseurs worden ingevlogen en van lokale politici, die uiteindelijk een oordeel moeten vellen, vraagt het veel lees- en vergadertijd. Samenwerken met andere gemeenten zit er in dit geval niet in. Iedere gemeente moet de klus voor zich klaren. Als kleine gemeente lijkt Brummen van de ‘nood’ een deugd te maken door de eigenheid en kleinschaligheid over het voetlicht te brengen.

Uit de krant

Het team is klaar voor de halve finale Achterhoek Cup.
Spcl. Brummen MO15-01 in Halve Finale om de Achterhoek Cup Algemeen 7 minuten geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 21 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00