Afbeelding

“We halen de lucht uit de begroting”

Algemeen

BRUMMEN - ‘Scherper ramen’ is het antwoord van het Brummense gemeentebestuur op de korting op de rijksuitkering (zo’n 3 miljoen per jaar) die de gemeente te wachten staat. Het college verwacht die tegenslag op te kunnen vangen zonder te tornen aan de dienstverlening. Wat eerder werd aangekondigd als een ‘ravijnjaar’ (2026) lijkt nu een betrekkelijk eenvoudig te nemen hobbel te zijn.

Het Rijk bezuinigt vanaf 2026 fors op de uitkeringen aan gemeenten. De VNG, de landelijke vereniging van gemeenten, kwam hiertegen in het verweer en adviseerde de leden om niet-sluitende begrotingen te presenteren. Zo zouden de gevolgen van de rijksbezuinigingen goed zichtbaar worden. Ook Brummen hees vorig jaar de stormbal. Vanuit de gemeenteraad werden daar toen al vraagtekens bij gezet. Wat als de bezuinigingen wél doorgaan? Dan moet je alsnog maatregelen nemen.

Scherper begroten 

Het college is nu op haar schreden teruggekeerd en werkt toch aan een sluitende begroting. Wethouder Steven van de Graaf (financiën) is weinig vleiend over de huidige opstelling van het VNG: ‘Het vlees noch vis, blaffen zonder te bijten.’ Het college heeft nu haar zinnen gezet op scherper begroten en wordt hierin gesteund door de gemeenteraad. Samengevat: er zit voldoende lucht in de begroting om het financiële gat vanaf 2026 te dichten. De wethouder: ‘We houden ieder jaar over.’ Door dit deel te schrappen tast je de dienstverlening niet aan en heeft het geen zichtbare nadelige gevolgen voor burgers. Andere gemeenten hebben die mogelijkheid niet. Brummen, dat tot voor kort onder provinciaal toezicht stond, heeft die ruimte blijkbaar nog wel.

Binnen het gemeentehuis is ook een andere optie onderzocht om de begroting rond te krijgen: bezuinigen op niet-wettelijke taken. Dit zou wél ten koste gaan van de dienstverlening. Een deel van de gemeenteraad (VVD en CDA voorop) vindt dat de gemeente niet moet schromen om hier ook naar te kijken. ‘Waarom maken we daar dan geen gebruik van,’ is de redenering. De meeste fracties willen zover nog niet gaan. Verdergaande bezuinigingen worden wel achter de hand gehouden voor het geval dat het nodig is.

Personeelstekort

In de discussie speelt het huidige personeelstekort een grote rol. Omdat het lastig is nieuw personeel te werven is er afgelopen jaren minder uitgegeven aan personeelslasten. Ook andere uitgaven vallen hierdoor lager uit. Verwacht wordt dat dit de komende jaren niet anders zal zijn. Het college wil de begroting aanpassen aan deze nieuwe realiteit. De wethouder werd hierover ondervraagd door Dity Zuidwijk (CDA) en Cathy Sjerps (PvdA). ‘Als je deze personeelskosten nu schrapt, betekent dat toch je bepaalde taken niet meer uitvoert. Dat gaat toch ook ten koste van dienstverlening?’ De wethouder moest dit eigenlijk wel beamen en komt hier nog op terug. In de stukken wordt gewezen op het risico dat als de arbeidsmarkt weer aantrekt en vacatures vervult kunnen worden, er een tekort op de personeelsbegroting kan ontstaan.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00