Afbeelding

“We halen de lucht uit de begroting”

Algemeen

BRUMMEN - ‘Scherper ramen’ is het antwoord van het Brummense gemeentebestuur op de korting op de rijksuitkering (zo’n 3 miljoen per jaar) die de gemeente te wachten staat. Het college verwacht die tegenslag op te kunnen vangen zonder te tornen aan de dienstverlening. Wat eerder werd aangekondigd als een ‘ravijnjaar’ (2026) lijkt nu een betrekkelijk eenvoudig te nemen hobbel te zijn.

Het Rijk bezuinigt vanaf 2026 fors op de uitkeringen aan gemeenten. De VNG, de landelijke vereniging van gemeenten, kwam hiertegen in het verweer en adviseerde de leden om niet-sluitende begrotingen te presenteren. Zo zouden de gevolgen van de rijksbezuinigingen goed zichtbaar worden. Ook Brummen hees vorig jaar de stormbal. Vanuit de gemeenteraad werden daar toen al vraagtekens bij gezet. Wat als de bezuinigingen wél doorgaan? Dan moet je alsnog maatregelen nemen.

Scherper begroten 

Het college is nu op haar schreden teruggekeerd en werkt toch aan een sluitende begroting. Wethouder Steven van de Graaf (financiën) is weinig vleiend over de huidige opstelling van het VNG: ‘Het vlees noch vis, blaffen zonder te bijten.’ Het college heeft nu haar zinnen gezet op scherper begroten en wordt hierin gesteund door de gemeenteraad. Samengevat: er zit voldoende lucht in de begroting om het financiële gat vanaf 2026 te dichten. De wethouder: ‘We houden ieder jaar over.’ Door dit deel te schrappen tast je de dienstverlening niet aan en heeft het geen zichtbare nadelige gevolgen voor burgers. Andere gemeenten hebben die mogelijkheid niet. Brummen, dat tot voor kort onder provinciaal toezicht stond, heeft die ruimte blijkbaar nog wel.

Binnen het gemeentehuis is ook een andere optie onderzocht om de begroting rond te krijgen: bezuinigen op niet-wettelijke taken. Dit zou wél ten koste gaan van de dienstverlening. Een deel van de gemeenteraad (VVD en CDA voorop) vindt dat de gemeente niet moet schromen om hier ook naar te kijken. ‘Waarom maken we daar dan geen gebruik van,’ is de redenering. De meeste fracties willen zover nog niet gaan. Verdergaande bezuinigingen worden wel achter de hand gehouden voor het geval dat het nodig is.

Personeelstekort

In de discussie speelt het huidige personeelstekort een grote rol. Omdat het lastig is nieuw personeel te werven is er afgelopen jaren minder uitgegeven aan personeelslasten. Ook andere uitgaven vallen hierdoor lager uit. Verwacht wordt dat dit de komende jaren niet anders zal zijn. Het college wil de begroting aanpassen aan deze nieuwe realiteit. De wethouder werd hierover ondervraagd door Dity Zuidwijk (CDA) en Cathy Sjerps (PvdA). ‘Als je deze personeelskosten nu schrapt, betekent dat toch je bepaalde taken niet meer uitvoert. Dat gaat toch ook ten koste van dienstverlening?’ De wethouder moest dit eigenlijk wel beamen en komt hier nog op terug. In de stukken wordt gewezen op het risico dat als de arbeidsmarkt weer aantrekt en vacatures vervult kunnen worden, er een tekort op de personeelsbegroting kan ontstaan.

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 6 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00