Foto: Rutger Jongejan
Foto: Rutger Jongejan

Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort

Algemeen

BRUMMEN - Een groepje van 16 vrijwilligers zet zich dag en nacht in om de brandweerkazerne in Brummen draaiende te houden. Dit is eigenlijk te weinig en daarom is Brummen tijdens kantooruren afhankelijk van brandweerzorg uit buurgemeente Zutphen en soms ook Dieren. Om weer 24 uur per dag inzetbaar te kunnen zijn, is de Brummense brandweer op zoek naar nieuwe aanwas.

Per jaar zijn er zo’n 40 tot 50 meldingen in Brummen. De vrijwilligers rijden binnen 6 minuten na de alarmering de kazerne aan de Oude Eerbeekseweg uit. In Zutphen zit altijd een ploeg op de kazerne, wat resulteert in een uitruktijd van 2,5 minuut. Om in Brummen te komen zijn zij met zwaailicht en sirene minimaal 8 minuten onderweg. Dan is er ook weinig tijdverlies ten opzichte van de Brummense vrijwilligers. Dat veranderd als er sprake is van bijvoorbeeld verkeersdrukte.

Normtijden brandweerzorg

Volgens Brandweer Nederland is de normtijd 8 minuten: Tussen het moment dat de centralist in de meldkamer de eenheden alarmeert tot de aankomst van de eerste brandweerauto mag maximaal 8 minuten zitten. Wanneer er sprake is van wooneenheden met ‘niet zelfredzame bewoners’ is de normtijd zelfs 6 minuten. Om deze tijden te kunnen behalen is een 24 uurs beschikbaarheid van de Brummense brandweer wenselijk.

De tijd dat de plaatselijke bakker, slager of groenteboer ook vrijwilliger was bij de brandweer is voorbij. “We zijn dus niet alleen op zoek naar mensen die in Brummen wonen, maar bijvoorbeeld wel werken en van hun werkgever toestemming krijgen om zich aan te melden als vrijwilliger,” legt bevelvoerder Edwin Assië uit. 

Stoere voertuigen en de kans om jezelf te ontwikkelen

In de Brummense brandweerkazerne staan twee grote brandweerauto’s. De tankautospuit is er voor de reguliere uitrukken, maar kan dankzij de extra grote watertank en 4x4 aandrijving ook worden ingezet voor bos- en natuurbranden. Het andere voertuig is een waterwagen met ruim 16.000 liter water en is bedoeld voor situaties waar niet direct voldoende bluswater voorhanden is.

“Persoonlijk hou ik erg van de techniek waar we mee werken en als je moet nadenken over de aanpak van een hulpverlening of complexe brand” vult manschap Rick Freriks aan. “Maar ook de oefenavonden zijn leuk en gezellig. We behandelen steeds weer andere onderwerpen. En je kan jezelf ook steeds verder ontwikkelen: Ik start zelf binnenkort met de opleiding tot brandweerchauffeur.”

Hoewel je als vrijwilliger een vergoeding krijgt voor de tijd die je in de brandweer steekt, moet geld geen drijfveer zijn. Brandweerman Roland Peters is daarin vrij duidelijk: “Je moet het vooral leuk vinden om te doen. Je doet iets terug voor de maatschappij waarin je leeft.”

De brandweer is op zoek naar vrijwilligers tussen de 18 en (pakweg) 45 jaar. Niet alleen mannen, maar juist ook graag vrouwen. “Dit zorgt voor een andere dynamiek in de groep” zeggen de mannen in koor. “Je komt in een gezellig team, waarbinnen ook leuke activiteiten worden georganiseerd. Niet alleen voor de vrijwilligers, maar ook voor hun partners en gezinnen.”

Wie interesse heeft kan voor meer informatie of aanmelden een e-mail sturen: brandweerpostbrummen@vnog.nl 

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 4 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 6 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00