Afbeelding

Brummen treedt op tegen houtversnipperaars

Algemeen

BRUMMEN/ HALL – De gemeente Brummen heeft samen met de provincie Gelderland en omgevingsdienst Veluwe een reeks overtredingen van wet- en regelgeving vastgesteld op het terrein aan de Hallseweg. Daar versnippert het bedrijf Biomass BV hout voor biomassacentrales in onder andere Ede. Op verzoek van omwonenden wordt gehandhaafd.

Het perceel aan de Hallseweg kent deels de bestemmingen “Bos” en “Agrarisch met landschapswaarden” en wordt gebruikt voor het versnipperen en de opslag van hout. Het terrein is eigendom van een transportondernemer in Heerenveen. Omwonenden klagen al bijna een jaar over een weeïge, hinderlijke geur, geluidsoverlast en, eind vorig jaar, een penetrante brandlucht omdat de housnippers door broei in brand waren geraakt.

Volgens de gemeente mag volgens de bestemmingsplanregels het versnipperen van hout op deze bestemmingen niet. Alleen bedrijfsmatige activiteiten in het kader van houtveredeling, zoals houtconserveringsbedrijven met creosootolie, zijn toegestaan.

Ook is vastgesteld dat recent verhardingen zijn aangebracht. De verharding van gebroken puin op de bestemming “Bos” is (hoe dan ook) verboden. Zonder vergunning is het aanbrengen van een verharding ook verboden. Legaliseren kan alleen voor een doelmatig gebruik van de gronden overeenkomstig de bestemming. De gronden worden echter gebruikt in strijd met hun bestemming.

Opslagcontainers

Op het terrein staan al geruime tijd opslagcontainers. Volgens de gemeente is er, als het om langdurige plaatsing gaat, sprake van bouwwerken. Daar is een vergunning voor nodig. Ook in dit geval kan een omgevingsvergunning niet worden verleend, omdat de regels van de bestemmingen de geplaatste containers niet toelaten.

De gemeente Brummen heeft de overtreder(s) een brief gestuurd waarin zij aankondigt dat een last onder dwangsom wordt opgelegd als de geconstateerde overtredingen niet uiterlijk 1 mei 2024 termijn ongedaan zijn gemaakt. Ook kunnen de ontvangers van de brief een zienswijze indienen als ze van mening zijn dat zaken anders zijn dan de gemeente beschrijft.

Behalve de gemeente Brummen heeft ook de Omgevingsdienst Veluwe inmiddels aan twee bedrijven handhavingsbrieven verstuurd in verband met enkele milieuovertredingen. De provincie Gelderland heeft vorig jaar voor een deel van een perceel al een herplantplicht opgelegd, omdat zonder vergunning bomen zijn gekapt.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00