Saskia en Bas Jansen in hun Groente en Fruitspeciaalzaak
Saskia en Bas Jansen in hun Groente en Fruitspeciaalzaak

Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen

Algemeen

BRUMMEN - De derde generatie Jansen gaat stoppen met zijn groente- en fruitspeciaalzaak in Brummen.

“We vinden het zelf ook jammer maar het is tijd om keuzes te maken”, zegt Bas Jansen. “We zijn 7 dagen en zo’n 70 tot 80 uur per week bezig met de winkel en we zijn nog lang niet aan onze pensioengerechtigde leeftijd, dat is niet vol te houden”. “We willen ook graag eens wat langer met vakantie en meer van onze vrije tijd gaan genieten ”, vult Saskia aan. 

“Ons bedrijf is financieel gezond daar ligt het niet aan”, gaat Bas verder. “We hebben dagelijks nog veel plezier in het werken in de winkel met groente, fruit en onze specialiteiten maar er even tussenuit met Saskia zit er gewoon niet in en dat begint ons op te breken. We kunnen nu allebei nog alles doen, dus we hebben een weloverwogen keuze gemaakt.

We zijn een half jaar bezig geweest of er een overname mogelijk was maar specialisten die het groente en fruitvak in willen komen steeds minder voor, vaak vanwege de hoge werkdruk. We hebben ook geen bedrijfsopvolger, anders zou je nog een reden hebben om door te gaan. We hebben onze beide kinderen altijd gezegd dat ze werk moesten gaan doen wat ze leuk vinden en dat ook gestimuleerd. Zij hebben beiden daarin hun keuze gemaakt en zullen ook een mooie toekomst tegemoet gaan.

Het is wel zo dat mijn vader, Goen Jansen, een paar jaar geleden al tegen mij heeft gezegd: “Jongen, stop er toch mee.”, maar gaf ook aan dat hij het mooi vond te zien hoeveel plezier wij in het werk hadden.

Hij staat volledig achter de keuze die Saskia en ik hebben gemaakt. We sluiten daarmee een periode van bijna 100 jaar Jansen groente en fruit af.

In 1930 is mijn opa, Jan Jansen, in Brummen begonnen om groente en fruit te verkopen met de kar. Later heeft mijn vader het overgenomen en is een winkel gestart aan de Gravenstraat.

Saskia en ik zijn in 1990 in Doesburg begonnen met een groente en fruit speciaalzaak. Vanaf deze tijd zijn wij gaan samenwerken. We hadden op een gegeven moment, gezamenlijk, acht groentezaken met 50 personeelsleden. Toen mijn vader met pensioen ging en er een economische crisis toesloeg hebben we besloten ons helemaal te focussen op de winkel in Brummen. Dit heeft geresulteerd in nog meer specialisme en samenwerking met bedrijven in de regio waar we onze klanten, in zowel de winkel als in de horeca, mee hebben kunnen plezieren.

We konden de lijntjes kort houden en dat werkte heel prettig. We zullen het contact met onze klanten gaan missen, er is altijd veel betrokkenheid geweest met het dorpse.

Eerder kregen bruidsparen die 50 jaar getrouwd waren een fruitschaal vanuit de gemeente. Ik kwam dat dan bezorgen maar werd altijd gevraagd om een borreltje of een biertje mee te drinken. Dat waren leuke tijden. 

Nu wordt het stil in de Gravenstraat. Ik ben de laatste winkel die nu ook gaat verdwijnen. Vroeger was het een bedrijvige straat met verschillende winkels als een kolenboer, een bloemenwinkel en een zuivelwinkel.

Saskia vult aan: “Zaterdag 4 november gaan we officieel sluiten. We zullen er die laatste week een knalweek van maken met leuke aanbiedingen voor al onze klanten. Wat we daarna gaan doen staat nog open. Bas heeft een groot rijbewijs dus misschien gaat hij iets in de transportwereld doen. Wat ik zelf wil, weet ik nog niet, er is tijd om daar rustig over na te denken”.

Dat er weer een zelfstandige, betrokken ondernemer wegvalt is een verarming voor Brummen. Niet alleen vanwege de hoge kwaliteit aan producten en de liefde voor het vak als wel het sociale aspect waarbij er nog aandacht voor elkaar is.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33