Huiszwaluwentil, groot succes in Brummen. Foto: Bert peters
Huiszwaluwentil, groot succes in Brummen. Foto: Bert peters

Huiszwaluwentil in Brummen verwelkomt 18 nesten

Algemeen

BRUMMEN - Het dorp Brummen heeft dit jaar een buitengewoon succesvol broedseizoen gekend voor de huiszwaluwen. De huiszwaluwentil, een speciaal gebouwde constructie om deze charmante vogels een veilige plek te bieden, heeft maar liefst 18 nieuwe nesten mogen verwelkomen. Dit positieve nieuws komt als een welkome verrassing voor de natuurliefhebbers en de lokale gemeenschap.

De huiszwaluw, een kleine trekvogel, staat bekend om zijn karakteristieke gevorkte staart en zijn gewoonte om nesten te bouwen onder dakranden en bruggen. Echter, vanwege veranderingen in het landschap en de bouwstijlen, zijn geschikte broedplekken steeds moeilijker te vinden. Dit leidde tot een afname van het aantal huiszwaluwen in Nederland en andere delen van Europa.

Om deze reden besloot de gemeente Brummen samen met vogelwerkgroep Oost-Veluwe en enkele enthousiaste vrijwilligers om actie te ondernemen. In 2012 werd de huiszwaluwentil geïnstalleerd op een strategische locatie in het dorp aan de Meengatstraat. Deze til is speciaal ontworpen om huiszwaluwen aan te trekken en hen een veilige plek te bieden om te nestelen en hun jongen groot te brengen.

Dankzij de inspanningen van de gemeente en lokale natuurbeschermingsorganisaties begonnen de huiszwaluwen de til snel te ontdekken. Na de eerste jaren werden er reeds enkele nesten bezet, maar het aantal broedparen groeide gestaag. Dit jaar heeft het aantal nesten een hoogtepunt bereikt met 18 nieuwe bewoners.

Volgens Bert Peters, een vogelkenner en lid van de vogelwerkgroep Oost-Veluwe, is dit succes te danken aan de voortdurende inzet om geschikte habitats voor de huiszwaluwen te creëren. Hij zegt: “We hebben gezien dat de huiszwaluwentil een aanzienlijke rol speelt bij het stimuleren van de populatiegroei van deze vogels. Het is geweldig om te zien dat ons enthousiaste werk vruchten afwerpt.”

De gemeente Brummen is trots op het succes van de huiszwaluwentil en beschouwt dit als een positieve stap in de richting van het behoud van de lokale biodiversiteit. Het succes van dit project kan dienen als inspiratie voor andere gemeenschappen die te maken hebben met een afname van het aantal huiszwaluwen.

Naast het bieden van een veilige omgeving voor huiszwaluwen, draagt de huiszwaluwentil ook bij aan de educatie en bewustwording van de lokale bevolking. Verschillende scholen kunnen het project integreren in hun lesprogramma, waardoor kinderen de kans krijgen om meer te leren over deze fascinerende vogels en het belang van natuurbescherming.

Met het succes van de huiszwaluwentil in Brummen kunnen we optimistisch zijn over de toekomst van deze prachtige vogels. Het is een bevestiging dat wanneer gemeenschappen zich inzetten voor het behoud van de natuur, ze positieve resultaten kunnen bereiken. Laten we hopen dat dit inspirerende verhaal anderen zal aanmoedigen om soortgelijke initiatieven te ondernemen om onze waardevolle fauna te beschermen.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00