Huiszwaluwentil, groot succes in Brummen. Foto: Bert peters
Huiszwaluwentil, groot succes in Brummen. Foto: Bert peters

Huiszwaluwentil in Brummen verwelkomt 18 nesten

Algemeen

BRUMMEN - Het dorp Brummen heeft dit jaar een buitengewoon succesvol broedseizoen gekend voor de huiszwaluwen. De huiszwaluwentil, een speciaal gebouwde constructie om deze charmante vogels een veilige plek te bieden, heeft maar liefst 18 nieuwe nesten mogen verwelkomen. Dit positieve nieuws komt als een welkome verrassing voor de natuurliefhebbers en de lokale gemeenschap.

De huiszwaluw, een kleine trekvogel, staat bekend om zijn karakteristieke gevorkte staart en zijn gewoonte om nesten te bouwen onder dakranden en bruggen. Echter, vanwege veranderingen in het landschap en de bouwstijlen, zijn geschikte broedplekken steeds moeilijker te vinden. Dit leidde tot een afname van het aantal huiszwaluwen in Nederland en andere delen van Europa.

Om deze reden besloot de gemeente Brummen samen met vogelwerkgroep Oost-Veluwe en enkele enthousiaste vrijwilligers om actie te ondernemen. In 2012 werd de huiszwaluwentil geïnstalleerd op een strategische locatie in het dorp aan de Meengatstraat. Deze til is speciaal ontworpen om huiszwaluwen aan te trekken en hen een veilige plek te bieden om te nestelen en hun jongen groot te brengen.

Dankzij de inspanningen van de gemeente en lokale natuurbeschermingsorganisaties begonnen de huiszwaluwen de til snel te ontdekken. Na de eerste jaren werden er reeds enkele nesten bezet, maar het aantal broedparen groeide gestaag. Dit jaar heeft het aantal nesten een hoogtepunt bereikt met 18 nieuwe bewoners.

Volgens Bert Peters, een vogelkenner en lid van de vogelwerkgroep Oost-Veluwe, is dit succes te danken aan de voortdurende inzet om geschikte habitats voor de huiszwaluwen te creëren. Hij zegt: “We hebben gezien dat de huiszwaluwentil een aanzienlijke rol speelt bij het stimuleren van de populatiegroei van deze vogels. Het is geweldig om te zien dat ons enthousiaste werk vruchten afwerpt.”

De gemeente Brummen is trots op het succes van de huiszwaluwentil en beschouwt dit als een positieve stap in de richting van het behoud van de lokale biodiversiteit. Het succes van dit project kan dienen als inspiratie voor andere gemeenschappen die te maken hebben met een afname van het aantal huiszwaluwen.

Naast het bieden van een veilige omgeving voor huiszwaluwen, draagt de huiszwaluwentil ook bij aan de educatie en bewustwording van de lokale bevolking. Verschillende scholen kunnen het project integreren in hun lesprogramma, waardoor kinderen de kans krijgen om meer te leren over deze fascinerende vogels en het belang van natuurbescherming.

Met het succes van de huiszwaluwentil in Brummen kunnen we optimistisch zijn over de toekomst van deze prachtige vogels. Het is een bevestiging dat wanneer gemeenschappen zich inzetten voor het behoud van de natuur, ze positieve resultaten kunnen bereiken. Laten we hopen dat dit inspirerende verhaal anderen zal aanmoedigen om soortgelijke initiatieven te ondernemen om onze waardevolle fauna te beschermen.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00