Afbeelding

Wereldwinkel in Eerbeek stopt definitief

Algemeen

EERBEEK - Na 52 jaar sluit de Wereldwinkel in Eerbeek definitief haar deuren. Dat is dinsdag tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering besloten. Reden: de organisatie is er niet in geslaagd om een betaalbaar pand te vinden om de activiteiten voort te zetten.

De Wereldwinkel heeft als ideëel doel om fair trade producten en bijvoorbeeld houtsnijwerk en keramiek uit landen waar grote armoede heerst te verkopen. Dat als bijdrage aan een eerlijker handel en daarmee een beter leven mogelijk te maken voor de kleinschalige producenten in die landen.

De Wereldwinkel was de afgelopen tien jaar gevestigd aan de Stuijvenburchstraat in Eerbeek, maar de huur werd eind vorig jaar door beheerder Orange Capital Partners van winkelcentrum De Wasacker opgezegd. Orange wil het complex verbouwen, onder meer om de Action erin onder te kunnen brengen. In januari moest de ruimte leeg worden opgeleverd.

Jantine Peters van de Wereldwinkel: “We zijn naarstig op zoek gegaan. Maar we hebben niets kunnen vinden. Of we konden een pand maar voor zeer korte tijd huren, of het was te duur, zoals de voormalige autoshop aan het Oranje Nassauplein. We hoopten nog op een plekje in de bibliotheek of het informatiecentrum van de gemeente. Maar de eerste had geen plek. De gemeente vond het infocentrum vanwege het feit dat er ook paspoorten worden uitgereikt en de politie er zitting heeft, geen geschikte locatie voor ons. We hebben nog een grote advertentie geplaatst, maar ook dat heeft niets bruikbaars opgeleverd.”

Ze betreurt de sluiting van de winkel. “Het diende een goed doel. Gelukkig is het zo dat fair trade producten als bananen en koffie in de aflopen jaren ook hun weg hebben gevonden naar de reguliere detailhandel. Maar voor de andere producten als sieraden, kunst, keramiek is er nu geen podium meer in Eerbeek. En dat is na vijftig jaar spijtig. En naar onszelf kijkend: we hebben 28 leden die zich inzetten voor de winkel en daar ook genoten van de vele sociale contacten. Dat valt dus ook weg.”

Volgens Peters valt de liquidatie van de winkel in praktische zin wel mee. “Onze voorraad hebben we in de laatste periode in de Wasacker kunnen verkopen. We hebben nog wat spaargeld. Dat gaan we geven aan een aantal goede doelen, die we de komende week bepalen. Dat deden we toch al elk jaar met een kwart van onze winst.”

Inventaris als stellingkasten, rekken en prijstangen schenkt de Wereldwinkel aan de Protestantse gemeente in Eerbeek, dat plannen heeft om bij de Kruiskerk een kringloopwinkel te beginnen.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00