Afbeelding

Gemeenten moeten de handschoen oppakken

Algemeen

REGIO - ‘Om tot een perspectief voor de veren in Gelderland te komen, is een doorbraak noodzakelijk.’ Met deze oproep begint een rapport van de Gelderse afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De oproep is gericht aan alle betrokkenen; zowel de exploitanten, de gebruikers als de verschillende overheden. Als deze handschoen niet wordt opgepakt dreigt de ondergang van een groot aantal veerponten.

Het VNG komt met het rapport omdat het geld vanuit het Gelderse Veerpontenfonds bijna op is. De helft van de veerponten doet hierop een beroep om het hoofd financieel boven water te houden. Dit geldt ook voor tenminste twee van de vier veerponten in deze regio. De bal lag tot nu toe vooral bij de provincie maar deze voelt er niets voor om als enige de tekorten aan te blijven vullen. Er is snel actie geboden want volgend jaar is de kas leeg. Volgens de provincie zijn de gemeenten nu aan zet. Maar vele hielden de boot tot nu toe af.

Het idee van de VNG is nu dat als een veerpont financieel in de problemen komt, de exploitant in eerste instantie in gesprek gaat met de gemeenten waar de veerpont vaart. Er moet dan een gezamenlijk reddingsplan worden opgesteld. Als het niet anders kan springen de gemeenten als eerste bij. Als er een groot tekort is, komt ook de provincie in beeld. Van de provincie wordt ook verlangd dat deze een fonds in het leven roept om grote investeringen mogelijk te maken voor innovatie en verduurzaming. Ook vervanging van de vele sterk verouderde schepen valt hieronder.

Jan Wijnia, voorzitter van de VNG-werkgroep, zei bij de presentatie van het VNG-rapport dat de gemeenten de oplossing van de VNG onderschrijven. De gemeente Brummen heeft in een eerder stadium aangegeven dat ze voor de gemeente hierin geen rol ziet weggelegd.

Ivo Smit van de Gelderse afdeling van de Fietsersbond zegt dat het VNG-rapport een bijdrage kan leveren aan de continuïteit van de veerponten. ‘Dat is waar het om gaat, vooral in het belang van fietsers en voetgangers,’ zegt hij. Hij is echter wel bang dat tarieven omhoog gaan en de dienstverlening wordt versoberd. De Fietsersbond heeft samen met onder andere de ANWB campagne gevoerd voor behoud van de veerponten. Een petitie leverde 23.000 steunbetuigingen op. In de besprekingen voor de vorming van een nieuw provinciebestuur moeten de puntjes op de i gezet worden om de veerponten daadwerkelijk perspectief te geven, naast de rol die de gemeenten hierbij moeten gaan vervullen.

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00