GroenLinks zit in een lastig parket

Algemeen

BRUMMEN - GroenLinks bevindt zich in Brummen in een lastig parket. De partij is tegen de komst van het Logistiek Centrum Eerbeek (LCE) en tegen de verhuizing/bouw van een tankstation. Toch heeft de wethouder Pouwel Inberg die door GroenLinks naar voren is geschoven om in het college plaats te nemen in beide gevallen ingestemd met deze plannen. Fractievoorzitter Gertie Sloetjes vindt het geen leuke situatie, maar kan en wil het wel uitleggen.

“Toen we na de verkiezingen zijn gaan praten over het samenstellen van een coalitie, kwam uiteraard ook het dossier papierindustrie, Eerbeek en Logistiek Centrum langs. Er waren partijen die in die discussie wilden vastleggen wat het standpunt van het college zou zijn. Groen Links heeft zich daar altijd tegen verzet. Wij zien de nut en noodzaak van het centrum niet en verwachten dat er meer problemen zullen ontstaan dan dat er worden opgelost. Groen Links wilde de handen vrijhouden om zodra het onderwerp aan de orde zou komen een eigen standpunt te bepalen. We wilden niet gebonden zijn aan een coalitieakkoord.”

Andere afweging

“Voor het college ligt de afweging anders. In het dualistische systeem controleert de gemeenteraad en bestuurt het college de gemeente. Het college borduurt dus voort op de afspraken zoals met industrie en provincie in het verleden zijn gemaakt. Een gemeentebestuur kan daags na de verkiezingen niet plots op dossiers de koers 180 graden te draaien. Dan wordt het onbetrouwbare overheid waar door burgers en bedrijven niet mee te werken valt. Die koerswijziging, die wij als partij voorstaan, moet in de nieuwe dossiers tot stand komen. We zetten ons nu vol energie in voor onder andere schoon water, meer bomen, 30 km, energie-armoede, groenstructuurplan. Over bestaande dossiers, zoals het LCE, hebben we een afwijkende mening. In de gemeenteraad hebben wij getracht de andere partijen te overtuigen van ons standpunt en helaas is dat niet gelukt”

Tankstation

“De gang van zaken rond de verhuizing van het tankstation lag bij de college onderhandelingen niet op tafel. Daarover zijn dus in het coalitieakkoord geen afspraken gemaakt. Er lag al wel een dossier dat in verschillende jaren door voorgaande colleges is opgebouwd, waarin afspraken zijn gemaakt met ondernemers. Op basis van dat dossier heeft het college met GroenLinks wethouder Pouwel Inberg een keuze gemaakt: het tankstation kan verhuizen van de hoek G.K. van Hogendorpstraat naar een locatie aan de entree van Brummen. De raadsfractie denkt daar anders over en we zijn niet de enige. Er liggen al zo’n vijftig zienswijzen, waarom volgens de indieners deze keuze niet de juiste is. Straks zal de fractie van GroenLinks, als het huidige voorstel gehandhaafd blijft, in de raad vrijwel zeker een afwijkend standpunt innemen. We zijn het dan niet eens met onze wethouder maar zo werkt een dualistisch systeem.”

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 9 uur geleden
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 9 uur geleden
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 9 uur geleden
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 9 uur geleden
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 9 uur geleden
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 9 uur geleden
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 9 uur geleden
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 9 uur geleden
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 9 uur geleden
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 9 uur geleden
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 9 uur geleden
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 9 uur geleden