Otto Koedijk
Otto Koedijk

Otto Koedijk, klimaatburgemeester van Brummen

Algemeen

BRUMMEN - Wie Otto Koedijk kent, weet dat hij passie heeft voor alles wat met hout te maken heeft. Hij is niet voor niets houtdraaier geworden. “Ik weet niet precies waar die liefde vandaan komt, maar vroeger hadden we naast mijn ouders huis een wilg waar je heerlijk in kon klimmen. De rust en het overzicht vanuit zo’n boom deed wat met me, daar ligt denk ik het respect voor bomen aan ten grondslag”. 

Op de vraag hoe je klimaatburgemeester wordt en waarom, volgt een mooi gesprek.

“Ik was bij een symposium over duurzaam bouwen. Daar waren meer klimaatburgemeesters met inspirerende ideeën. De titel geeft kansen om te pionieren en om een verschil te maken. Ik had me daarom in juli aangemeld middels een motivatiebrief, vertelt Otto. Ik bleek echter de enige in de Gemeente Brummen te zijn. Ik ga me inzetten voor het behoud van bossen en het aanplanten van bomen. 

Sinds 1990 woon ik in Brummen en in 1993 heb ik al een gesprek gevoerd met twee wethouders omtrent het broeikaseffect. Toen leek dat nog niet zo actueel. We vragen steeds meer energie en dat gaat ten koste van onze leefomgeving. Nu is het echt tijd voor actie. CO2 uitstoot beperken is een mondiale opgave en ik denk graag mee over mogelijkheden, de balans moet terug voor alles wat leeft.

Wat ik betreur is wanneer mooie duurzame initiatieven van bedrijven of instellingen worden beperkt of bemoeilijkt. Het bruist van de ideeën en daar ligt de toekomst. Sommige industrieën en bedrijven hebben dan misschien een rijke traditie, maar gaan niet mee met de tijd van verandering. Als hier authentiek landschap voor moet wijken, is dat een ramp. We moeten koesteren wat er nog is aan biodiversiteit en aan rijk bodemleven want dat is ontzettend belangrijk voor een gezonde leefomgeving waardoor er minder plagen en ziektes zijn. De Gemeente speelt hier een belangrijke rol in qua besluitvorming. Het gaat ook om bewustwording, een betere wereld begint bij jezelf. Tijdens mijn fietsvakantie deze zomer kwam ik deze quote tegen; ”Respect voor traditie is niet het bewaren van de as, maar het doorgeven van het vuur”. Prachtig! Veel gemeentes hebben de neiging de as te bewaren en niet het vuur door te geven. Mijn eerste actie is het samen aanplanten van bomen op de Hogenenk in Brummen op 10 december. Daar is ondertussen al een halve hectare aangeplant door stichting Het Anker. Ik nodig langs deze weg iedereen uit om zich aan te melden. Doe mee! Nader bericht hierover volgt nog”.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 9 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 21 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 21 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 21 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 21 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00