Een heel scala aan ecologen, archeologen en explosieven deskundigen.
Een heel scala aan ecologen, archeologen en explosieven deskundigen.

Wandeling project Ecologische Optimalisatie Cortenoever

Algemeen

CORTENOEVER - Ruim 50 geïnteresseerden kwamen woensdag 20 juli naar Zorgboerderij De Hank in Cortenoever voor een wandeling door het project Riviernatuur. Een heel scala aan ecologen, archeologen en explosieven deskundigen gaven informatie over hun werk in het mooie uiterwaardengebied aan de IJssel.

Het gebied kent een geschiedenis van vele jaren uitvoeringsprojecten. Al in 2014 ging de schop in de grond om het Ruimte voor de Rivier project mogelijk te maken. Boerderijen werden verplaatst, gesloopt of uitgekocht. Meneer Brouwer herinnert het zich als de dag van gisteren. “Ik lag in het ziekenhuis en eenmaal in onderhandeling over de uitkoop was ik in vier weken tijd van mijn grond af. Het ging me eigenlijk veel te snel, zo heb je 40 hectare, zo zit je in een bloempot”. Een andere aanwezige met sterke binding met het gebied Rudi van den Berg verzucht over de werkzaamheden “Het lijkt wel werkverschaffing, ik dacht dat het na de eerdere werken wel klaar was”.

De wandeling.

Na het inleidende praatje door omgevingsmanager Redmer Leegstra van aannemer Van den Herik ging het in twee groepen gesplitste gezelschap het werkgebied in. Vanuit de gemeente Brummen namen twee wethouders, Timmer en Van de Graaf, deel aan de wandeling.

Bij de eerste stop gaven explosieven experts en een archeoloog uitleg over hun werk. Bij grootschalig grondwerk in een gebied waar al in de tijd van de Spaanse overheersing is gevochten, en in de tweede wereldoorlog enorm veel is gevochten is de kans munitie aan te treffen groot. Bureau Saricon heeft het gebied in kaart gebracht waar mogelijk scherpe munitie was aan te treffen. “Er zijn 48 stuks munitie waaronder zelfs twee fosforgranaten gevonden. Daarnaast 763 stuks prikkeldraad, sleutels en ander ongevaarlijk metaal” aldus experts Robert Vos en Patrick Kooper. Ook trof men nog een rapier (zwaard) en een musketloop aan uit de tijd van de 80 jarige oorlog (eind 16de tot halverwege 17de eeuw). De rapier en de musketloop zijn in het provinciaal depot opgeslagen. Een brisantgranaat (leeg dus ongevaarlijk) ging ter demonstratie rond.

De natuur krijgt rust.

Uitgebreid werd stilgestaan bij de bedoeling van het project. Betere waterberging samen met een hogere natuurwaarde. Op de vraag van een van de aanwezigen of het gebied na deze tweede ingreep misschien nog een keer op de schop zou gaan werd aangegeven dat dat zeker niet de bedoeling is. Na deze werkzaamheden krijgt de natuur de rust en de kans zich te herstellen.

Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 1 okt., 08:56
Afbeelding
Expositie schilderijen Len Beentjes bij Gallery Aaldering Algemeen 30 sep., 08:15
Afbeelding
Jaap Schut benoemd tot GULDEN GELDERLANDER Algemeen 30 sep., 08:11
Afbeelding
Vertel me Gelre informatieavond over pijnklachten in de heup. Algemeen 30 sep., 07:58
Afbeelding
Inspraak, Uitspraak Columns 29 sep., 08:00
Afbeelding
Geachte ONS Ingezonden 29 sep., 08:00
Afbeelding
Lokale lasten in 2024 in Brummen 12,6% hoger Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Partijen akkoord met sociaal plan De Hoop Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Werkzaamheden voor natuurontwikkeling Cortenoever afgerond Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Een tijdperk eindigt, een nieuw begint Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Provinciale Staten akkoord met plannen FBE Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Ook Brummen is hardrijders en vrachtwagens spuugzat! Ingezonden 29 sep., 08:00
Afbeelding
Damfeest op de Enk Algemeen 29 sep., 08:00
Afbeelding
Sportclub Brummen O23 maakt debuut in de Achterhoek Cup Algemeen 29 sep., 08:00