Graf familie Bogaardt.
Graf familie Bogaardt.

Hoopvolle eerste bijeenkomst voor behoud Bogaardt’s graf

Algemeen

BRUMMEN - Vorige week vond de langverwachte bijeenkomst over het monumentale graf van de familie Bogaardt plaats. Na menigmaal te hebben moeten uitstellen kon initiatiefnemer Marinus van Tent Beking nu betrokkenen en geïnteresseerden ontvangen in de bovenzaal van Kasteel Engelenburg, de voormalige residentie van de familie Bogaardt. Daar sprak hij uitvoerig over het belang om het voor de gemeente Brummen zo belangrijke en unieke graf te restaureren en te behouden.

Het graf van de familie Bogaardt is te vinden op de Algemene begraafplaats. Achter een eenvoudige marmeren zerk staat een afgebroken zuil, ook van marmer, die omarmd wordt door een verdrietig ogende vrouw. Het geheel wordt omgeven door een gietijzeren hekwerk en het marmer wordt beschermd door een overkapping, gedragen door zes gietijzeren zuiltjes. Maar het geheel is behoorlijk vervallen.

Het graf is gemaakt voor zoon Marius die in 1880 werd ontvoerd en vermoord in Den Haag. In de jaren hierna verhuisde de familie naar Kasteel Engelenburg waarna hun zoon in Brummen werd herbegraven. Bogaardt heeft zijn sporen in Brummen achtergelaten. Naast het feit dat hij diverse villa’s liet bouwen besloot hij het losgeld, dat nooit was overhandigd, alsnog in Brummen aan een goed doel te schenken. Hij richtte de Louise-inrichting op, een huis voor deftige maar verarmde dames. Jarenlang konden zij in Brummen verblijven en zo hun laatste jaren in waardigheid doorbrengen. Na hun dood zijn, naast Marius, zowel Frederick Bogaardt als zijn vrouw Maria en dochter Marie Julie met haar man Jan van Marle ook in het graf begraven.

De afgelopen jaren heeft Marinus van Tent Beking al de nodige research gedaan. Zo achterhaalde hij de houders van de grafrechten, de familie van Marle, die ook aanwezig waren. Zij hebben afstand gedaan van deze grafrechten maar willen wel graag een bijdrage leveren aan het eventueel oprichten van een stichting. Namens de gemeente, die formeel nu de eigenaar is van het graf, sprak Wethouder Inberg. Hij gaf aan blij te zijn met het initiatief. De gemeente heeft zelf niet de middelen om deze klus te klaren, maar wil wel meedenken om een passende oplossing te vinden, ook voor de lange termijn. Diverse kenners van conservatie waren aanwezig en gaven nu al de nodige tips, zowel op het gebied van het herstel zelf als op het gebied van fondsenwerving en onderhoud na herstel. De eerste stap zal zijn een passende offerte te krijgen, maar bedragen van ruim 100.000 euro werden nu al genoemd. Al met al was het een inspirerende avond waar hoop uit doorklonk dat het bijzondere graf voor onze gemeente behouden zal blijven. 

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00