Informatieavond voor de raad over stort Doonweg

Algemeen

EERBEEK – Woensdag 9 maart worden gemeenteraadsleden vanaf half acht bijgepraat over de stand van zaken rond de voormalige vuilstort aan de Doonweg in Eerbeek. Later volgt een bijeenkomst voor omwonenden.

Vorige week maande de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) de eigenaar van de stort om zich rap aan de regels te houden. Doet hij dat niet dan is een dwangsom verschuldigd van 2000 euro per week met een maximum van 10.000 euro. De omgevingsdienst stelt ook, dat de eigenaar van de stort al eerder op onvolkomenheden is gewezen. In de lijvige aanschrijving somt de dienst vijftien punten op waaraan uiterlijk op 1 mei moet zijn voldaan. Alleen dan wordt voorkomen dat de dwangsom ook daadwerkelijk moet worden betaald.

Het betreft hoofdzakelijk meningsverschillen over de wijze van het verrichten van metingen en verwerken van de gegevens ten behoeve van de monitoring. Volgens de omgevingsdienst voldoet dat nu niet aan de wettelijke regels. Verder moet de eigenaar van de stort uitleggen hoe kalkaanslag uit de ringsloot is verwijderd en naar welke erkende verwerker dat is afgevoerd. Ook moet hij aantonen dat er een waterkerende voorziening tussen het talud en de ringsloot is aangebracht. Er moet ook nader onderzoek komen naar de verschillende plekken met wit water dat uit de staalslakken stroomt.

Deze lijst met ‘gebreken’ komt bijna drie maanden nadat de directie van de vuilstort een rapport bij de omgevingsdienst heeft ingediend met een analyse over het uitgevoerde werk. Tevens meldt het rapport hoe men eventuele milieuproblemen kan beheersen. Onderzoeksbureau Arcadis stelt als meest effectieve oplossing voor, om de hele berg in waterdicht folie te verpakken 

Al met al blijft onduidelijk of, en zo ja, wat er nu mis is. De Provincie schrijft dat “in het grondwater verhoogde concentraties aan zware metalen en aluminium zijn aangetroffen.” Antwoord op de vraag hoe hoog en hoe gevaarlijk kan de omgevingsdienst niet geven. De dienst spreekt over een toename van verschillende stoffen. De woordvoerder van de ODRA legt uit: “Dit is niet hetzelfde als ‘verhoogde concentraties’ want dat weten we niet. We hebben geen nulmeting gedaan. We weten alleen dat ten opzichte van 2019 sprake is van een toename.”

Dat de staalslak niet zo’n schoon product is als aanvankelijk is verondersteld, lijkt wel duidelijk. En dat ervaart men ook elders. In Friesland waren slakken gebruikt als verharding onder asfalt. Vervuiling bracht VVD-gedeputeerde Avine Fokkens tot de vraag of het wel zo verstandig is om restproducten uit de staalindustrie te blijven gebruiken.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 20 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00