Afbeelding

Gaat groen wijken voor asfalt?

Algemeen

INGEZONDEN - De investeerder achter Folding Boxboard Eerbeek (FBE) wil de ruimte in haar vergunning maximaal gaan benutten. Omgerekend betekent dat straks elke 1,7 minuten een vrachtbeweging door de wijk met gevolg nog meer onveilige situaties, geen doorstroming, extra geluid en trillingen. Eerbeek Loenen 2030 moet naar een oplossing leiden. De regie over het onderdeel Ontsluiting FBE ligt geheel bij de provincie. Onze gemeenteraad kan alleen toekijken en sputtert soms tegen. De ene fractie wat meer dan de andere.

Oplossingen zijn eerder ingebracht en onderzocht. Een variant sprong daar niet uit. Uiteindelijk heeft de gedeputeerde besloten om route E (langs ’t Haagje) de voorkeur te geven. Met motivatie lage kosten en snel te realiseren. Extra maatregelen alleen nodig om het milieu technisch (lees juridisch) goedgekeurd te krijgen.

Groen in de wijk wordt asfalt (7 mtr breed & extra stroken van 2 mtr). Uitbreidingen? Aan beide zijden hoge geluidswanden. Een 200 jaar oude eik moet wijken. De meanderende beek wordt een slootje omgeven met wat groen. De visuele beleving wordt een muur met daartussen intensief vrachtverkeer. Met bijkomende risico’s als schoolgaande kinderen deze transport route moeten oversteken. Signalering zou afdoende zijn voor veiligheid. Garanties worden niet geboden.

Deze keuze staat haaks op de visie Centrum Eerbeek en Eerbeekse Beek zoals eerder vastgesteld door onze gemeenteraad. Opgesteld door stedebouwkundigen en landschap architecten gericht op een balans tussen leefbaarheid en industrie. Het huidige plan is tot stand gekomen met alleen een economische bril op. Door Park ’t Haagje is alvast een dikke streep gezet.

Er wordt gerept over participatie om te voorkomen dat plannen opnieuw verworpen worden. Wij worden overladen met informatie; mogen ons zegje doen maar ervaren steeds dat anders besloten wordt zonder de feiten te delen. Afwijzing van variant B (route over eigen FBE terrein en gebied met industrie bestemming) als het grootste voorbeeld.

Ons vertrouwen in Eerbeek Loenen 2030 begint op te raken maar we strijden door. Hopelijk gaan de ogen open bij onze vertegenwoordigers. Botsing tussen leefbaarheid en industrie is niet alleen een ‘t Haagje probleem. Wekelijks lezen we over LCE. En wat volgt nog meer als deze trend niet doorbroken wordt. Ja, de industrie heeft ons dorp groot gemaakt maar economische groei moet in deze tijd van schaarser wordende ruimte samengaan met leefbaarheid.

Op 16 maart komen de provincie fracties op bezoek. We gaan de impact van de plannen laten zien. Maar ook op 6 maart zullen wij (en hopelijk veel Eerbekenaren) op een ludieke wijze onze stem nogmaals laten horen. 

Bewonerscollectief “Actiegroep ‘t Haagje”

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 23 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 23 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 23 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 23 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 23 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 23 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 23 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 23 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 23 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 23 uur geleden