Empese en Tondense Heide worden verder ingericht

Algemeen

EMPE/ TONDEN - Natuurmonumenten gaat de Empese en Tondense Heide deze zomer verder inrichten. Dat gebeurt in aansluiting op het gebied dat al in 2013 en 2014 als natuurgebied is ingericht. Toen is ook al aan de westzijde (Eerbeekse Hooilanden) een omvangrijk particulier natuurontwikkelingsproject uitgevoerd door natuurboeren Jaap en Jantine Grolleman.

Het gaat bij de nu her in te richten delen om voormalige landbouwgronden die ten noorden liggen van de Empese Heide en verderop noordelijk worden begrensd door de Mestweg. Oostelijk daarvan ligt een tweede deelgebied, grofweg tussen het Van Hasseltpaadje en de Lage Steenweg. Ook gaat Natuurmonumenten een brede strook langs de meanderende Zilvense Broekbeek herinrichten. Dat is in 2006 al gebeurd met het deel van de beek vanaf het Apeldoorn Kanaal oostwaarts tot aan het huidige natuurgebied Empese Heide. Nu komt het deel aan de beurt waar de beek meer noordwaarts stroomt. Het al aangepaste deel beek is overigens erg diep uitgegraven. Mogelijk heeft dat een negatieve invloed op het hydrologisch functioneren van het natuurgebied. Bij de verdere inrichting van het gebied wordt daaraan aandacht besteed. Een vierde meer bescheiden deel tenslotte ligt in de Eerbeekse Hooilanden, aan het noorden een oosten begrensd door de Voorsterbeek. Het tweede en vierde deelgebied wordt nu nog doorsneden door diepe hoofdwaterlopen (Veldbeek en Zuidwestelijke hoofdwaterloop). Dankzij de gebiedsuitbreiding kunnen deze hoofdwaterlopen verlegd worden naar de buitengrens van het natuurgebied, zodat in het gebied zelf meer water vastgehouden kan worden en minder verdroging plaatsheeft.

De Empese en Tondense Heide is onderdeel van Natura 2000-gebied Landgoederen Brummen. De maatregelen die nu genomen gaan worden zijn bedoeld om de negatieve effecten van stikstofdepositie terug te dringen en de hydrologie van de Empese en Tondense Heide te verbeteren. Het gaat om plaggen (verwijderen voedselrijke bovenlaag), verwijderen van opslag, herstellen en uitbreiden van vennen, dempen van kleine watergangen en aanpassingen van duikers. De percelen rondom het gebied die voorheen agrarisch werden gebruikt, worden ingericht ten behoeve van natuurontwikkeling. De gronden zijn in eigendom van Natuurmonumenten. Voor gronden aan de zuidwestkant (het derde gebied) is instemming verkregen van de grondeigenaar. De gebieden zijn door de Provincie aangewezen als TOP-gebied voor verdrogingsbestrijding.
In het verleden was hier een uitgestrekt gebied met natte heide en natte schraalgraslanden aanwezig. Grote delen van het gebied werden aan het einde van de 19e eeuw echter ontgonnen. Twee kleine delen bleven bewaard: de Tondense Heide en de Empese Heide, die echter sterk te lijden hadden onder verdroging waardoor de grondwaterafhankelijke vegetaties grotendeels verloren ging.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 7 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00