Extra geld om wachtlijsten sociaal domein te bestrijden

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het Brummense college wil in 2022 bijna 90.000 euro beschikbaar stellen om de wachtlijsten binnen het sociaal domein te verminderen. Nu wordt niet voldaan aan de geldende wettelijke termijn van maximaal acht weken, voordat mensen worden geholpen. Met het geld moeten drie tijdelijke krachten worden ingehuurd. Het is alleen niet zeker of die gevonden kunnen worden.

Het gaat hierbij om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die regelt hulp en ondersteuning met als doel dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en deel uit kunnen blijven maken van de maatschappij. Inwoners van de gemeente Brummen kunnen zich bij een zorg- en ondersteuningsvraag melden bij het Team Voor Elkaar (TVE). Bij eenvoudige vragen wordt de zorg- en ondersteuningsvraag direct door het TVE afgehandeld of wordt kortdurende cliëntondersteuning geboden. Bij een complexere vraag of als wellicht een maatwerkvoorziening nodig is, volgt een nader onderzoek via een zogenaamd keukentafelgesprek.

De wachtlijst voor inwoners voor een dergelijk gesprek is echter de afgelopen jaren steeds meer opgelopen. De wettelijke termijn van maximaal 8 weken die geldt voor deze wachtlijst wordt al een langere periode niet meer gehaald. In december 2020 stonden er gemiddeld 100 tot 110 inwoners in de wacht voor een keukentafelgesprek. In augustus 2021 waren dat er gemiddeld ongeveer 220.

Dat komt deels omdat medewerkers van TvE afgelopen jaar deels werden belast met het invoeren van maatregelen om de kosten binnen het sociale domein terug te dringen. Daardoor konden zij minder hulpvragers begeleiden. Maar ook kampt het team met ziekte en vertrekkende medewerkers en daardoor met een zeer grote werkdruk. Brummen trachtte eerder het tij te keren met het inhuren van een tijdelijke consulent voor de uitvoering jeugdzorg en de Wmo. Maar zowel de grote als kleine detacheringsbureaus gaven aan dat er vrijwel geen geschikte en ervaren consulenten beschikbaar zijn. Het is daarom ook heel wel mogelijk dat het simpelweg niet lukt om (op 01 maart 2022) te gaan starten met drie 3 tijdelijke medewerkers. In dat geval wordt onderzocht of “starters met een opleidingsprogramma” aangetrokken kunnen worden. De ambtenaren waarschuwen dat niet uitgesloten moet worden dat er dan meer tijd nodig is om de wachtlijst terug te dringen tot de geldende maxima. De Brummense raad moet nog met het voorstel instemmen.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00