“LCE op het Burgersterrein is ongewenst”

Algemeen

EERBEEK – Een meerderheid in de Brummense gemeenteraad vindt de bouw van een logistiek centrum op het Burgersterrein ongewenst. Die meerderheid kon ontstaan omdat raadsleden die in 2018 voor het plan stemden, nu van mening zijn veranderd. Het besluit over de toekomst van het terrein is echter niet mee in handen van de Brummense raad maar wordt in de vergaderzaal van Provinciale Staten genomen.

In februari 2018 werd het bestemmingsplan Eerbeek aangenomen. Veertien raadsleden stemden voor, vier (D66 en IPV), stemden tegen. Uiteindelijk sneuvelden belangrijke delen van het aangenomen bestemmingsplan bij de Raad van State en moest de Provincie Gelderland hulp bieden om de problemen, ruimtelijk en financieel, op te lossen. In het project Eerbeek-Loenen 2030 werken de Provincie, de gemeenten Brummen en Apeldoorn en de Industrie Eerbeek/Loenen samen om, met inspraak van alle overige instanties, de plannen van de grond te krijgen.

Twee weken geleden maakte Gedeputeerde Staten het besluit bekend om Folding Boxboard Eerbeek met een nieuwe weg langs ’t Haagje te ontsluiten. Dat zorgde bij de bewoners en in de politieke Arena voor een storm van protest. Volgende week gaat de gemeenteraad spreken over een zienswijze. Dat belooft een lange vergadering te worden.

Ondertussen worden de messen geslepen om een volgend besluit van Gedeputeerde Staten, over de bouw van een Logistiek Centrum Eerbeek, kortweg LCE), te lijf te gaan. De direct omwonenden voeren al actie tegen de mogelijke komst van een reusachtige blokkendoos aan de rand van het Eerbeekse centrum.

Nu de VVD-fractie van mening is dat de bouw van een LCE op het Burgersterrein geen goed idee is, tekent zich een meerderheid van tegenstanders in de raad af. Volgens VVD-fractievoorzitter Peter-Paul Steinweg is Eerbeek op die locatie beter gediend met woningbouw, aan de randen een combinatie van wonen en werken en daar waar plantechnisch woningbouw niet mogelijk is, zou een parkachtige invulling een goede compensatie zijn voor het groen dat verdwijnt bij de aanleg van de weg voor Folding Boxboard Eerbeek. Ook Mame Douma (Democratisch Brummen) schaart zich achter dat VVD-standpunt.

Groen Links is een fel tegenstander en is zelfs nog niet overtuigd dat eer een noodzaak is voor de bouw van zo’n centrum. De fractie van D66, was vier jaar geleden al tegen, maar is nu bescheiden. “We gaan er niet meer over,”aldus Rolf Schinkel, “maar vanzelfsprekend zullen we verheugd zijn als dat LCE niet op die plek verrijst.”

Luuk Tuiten van de eenmansraadsfractie Lokaal Belang, vier jaar geleden voor, wacht met zijn (steun)fractie op de keuze die door Gedeputeerde Staten wordt gemaakt. “Pas dan zullen we beoordelen wat voorligt.”

Ook Berend Klok (PvdA) laat zich op dit moment nog niet uit over het standpunt van zijn partij en wacht verdere ontwikkelingen af, zoals het advies van de Stuurgroep.

Ook Dity Zuidwijk-van Lenthe (CDA) wacht met een reactie op de keuze van Gedeputeerde Staten. “We begrijpen dat de emoties oplopen nu dit besluit er aan zit te komen, maar wij willen eerst die argumenten horen. De uitkomsten van onderzoeken bepalen het besluit van GS. En dat kan betekenen dat er voor een andere locatie gekozen wordt dan in 2018. Het hangt van de onderbouwing van het besluit af of het CDA zich daarin wel of niet kan vinden. Zonder argumenten zou het voorbarig zijn om nu een definitief standpunt in te nemen.”

Die Stuurgroep heeft begin deze week vergaderd en er is een advies aan Gedeputeerde Staten uitgebracht. De inhoud van het advies is niet bekend gemaakt. Dat zal gebeuren zodra, waarschijnlijk volgende week, Gedeputeerde Staten een definitief besluit hebben genomen. Dan mag iedereen, dus ook de gemeenteraad, een zienswijze indienen en zal de al ingezette lobby met de leden van Provinciale Staten worden geïntensiveerd.

Met keuze van de VVD ontstaat meerderheid in de gemeenteraad

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00