Afbeelding

Hoe boeren papierfabrikanten kunnen redden op een doodlopende weg

Algemeen

EERBEEK - Naast papier producerend Gelderland ligt Brabant. Brabant is van oudsher een populierenland. Daar werden huizen mee gebouwd, klompen gemaakt en lucifers. De klompenmakerij is ongeveer verleden tijd, en in 1992 sloot de laatste luciferfabriek. Een papierfabriek in Eerbeek zag een kans en ging van populieren karton maken. De stroom hout uit Brabant is na 30 jaar bijna opgedroogd, nu komen populieren spaanders uit België, Duitsland en Frankrijk naar Eerbeek. De populierenteelt in Brabant leeft tegenwoordig weer op, er wordt weer populier gebruikt in de bouw. Maar de papierfabriek profiteert daar nog niet van. De grondstof komt van steeds verder weg, en de vrachtwagens ook. Het komt nu voor dat chauffeurs een nachtlang doorrijden en aankomen bij een fabriekspoort die nog dicht is. Dan moeten ze lang wachten en hebben geen toegang tot de koffieautomaat of de wc. De logistiek wordt lastiger te plannen. Hout wordt duurder. Rusland stopt straks met de export. Chinezen kopen steeds meer hout in Europa.

Papierfabrikanten denken in bedragen van minstens 7 cijfers. En als er problemen zijn, staat de provincie klaar met hoogopgeleide welwillende adviseurs om die te helpen oplossen. Desnoods ten koste van groen en leefbaarheid van het dorp. Je hoeft de krant maar te lezen om in te zien dat een extra weg geen oplossing is die 100 jaar standhoudt. Daar hoef je geen economie voor gestudeerd te hebben. De huidige praktijk van aanvoer van grondstoffen lijkt niet ter discussie te staan.

Jaren terug is er een bijeenkomst geweest in De Heideroos over de mogelijkheden van hennep voor papierproductie. Er zaten boeren en papierhandelaren in de zaal. De papierfabrikanten waren nadrukkelijk uitgenodigd, maar schitterden door afwezigheid. Hennep is een oud en traditioneel landbouwgewas. In 1952 heeft het Ministerie van Landbouw een voorlichtingsfilm gemaakt over de hennepteelt. Die film moeten we maar weer eens vertonen.

In 2019 brachten houtspaanders E 20,- per ton op. Nu betaalt de papierfabriek E 80,- per ton populierensnippers. De prijzen stijgen snel en de grondstof moet van steeds verder wegkomen. Hennep kan wel 10 ton droge stof per hectare per jaar opleveren. De sterke vezel van hennep is vast ook geschikt voor karton, misschien zelfs beter. Van hennep worden tenslotte ook papiergeld en wijnflesetiketten gemaakt. De logistiek kan veel simpeler als de hennep uit de regio komt. De aanrijtijden zijn een stuk korter, dus goedkoper. Bijkomend voordeel is ook nog dat er bij de hennepteelt geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De productiekosten zijn laag. In tegenstelling tot de maisteelt die veel pesticiden en herbiciden gebruikt.

Kortom waarom veel gemeenschapsgeld besteden aan een onhoudbaar verdienmodel en de grondstof steeds verder weg zoeken, terwijl de oplossing om de hoek te vinden is?

Ondertussen drinken de goden op de Olympus nog een glaasje nectar en lachen zich buikpijn om het theater van de mensheid in de gemeente Brummen.

Otto Koedijk

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00