De oversteekplaats bij De Spar zal pas volgend jaar worden aangepakt.
De oversteekplaats bij De Spar zal pas volgend jaar worden aangepakt.

Provincie in beroep tegen uitspraak Loenen

Algemeen

LOENEN/ARNHEM – De Provincie Gelderland is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter om de werkzaamheden aan de N786 in Loenen stil te leggen. De rechter vond dat de Provincie Gelderland een verkeersbesluit had moeten nemen omdat de weg met de onderhoudswerkzaamheden tevens iets breder was gemaakt. De Provincie is het daar niet mee eens.

De juridische touwtrekkerij betreft de werkzaamheden aan de Eerbeekseweg (de N786) in het dorp Loenen. De Dorpsraad Loenen Zonnedorp en de eigenaar van Den Eikenboom, de Brummenaar Fred Janssen, vinden dat het steeds drukker wordt op deze weg en dat de provincie het vrachtverkeer te gemakkelijk meer ruimte gunt. Daarom eisten ze in kortgeding dat de werkzaamheden worden stilgelegd zodat eerst op een ordentelijke manier inspraak kan worden afgehandeld.  De Dorpsraad is van mening dat zijn argumenten al jarenlang niet worden gehoord. Al 44 jaar wordt gesproken over het oplossen van verkeersproblemen in het dorp Loenen en in plaats daarvan wordt het vrachtverkeer gefaciliteerd door bij wegwerkzaamheden de rijbaan variërend van 54 centimeter tot 120 centimeter verbreden. “Dat zorgt in ieder geval voor een gewijzigde inrichting van de weg,”schrijft de rechter in de uitspraak, “en maakt dat brede(re) voertuigen, waaronder (zwaar) vrachtverkeer, zonder problemen gebruik (zullen) kunnen maken van de betreffende provinciale weg.” Voor die wijziging is volgens de rechter een verkeersbesluit nodig.

Niet zo netjes

De zaak diende op maandag 20 september. Het weekend ervoor is in opdracht van de provincie de klus grotendeels geklaard. Daar is men in Loenen boos over. “Het was voor het weekend bekend dat we elkaar op 20 september in het kort geding voor de rechtbank zouden ontmoeten. De werkzaamheden dan uit te stellen, is wel zo netjes,” aldus de Loenenaren. De Provincie liet de op de website gepubliceerde planning prevaleren en is van mening dat het hier gaat om onderhoud waar geen verkeersbesluit voor nodig is. De rechter dacht daar dus anders over en legde het werk stil. Het provinciebestuur blijft van mening dat er geen verkeersbesluit nodig is en wil graag het werk voor de winter afmaken. Vandaar het hoger beroep.

Oversteekplaats

Behalve het instellen van een hoger beroep heeft de provincie ook besloten om de onderhoudswerkzaamheden aan de Eerbeekseweg ter hoogte van de Spar uit te stellen tot volgend voorjaar. In een persbericht verklaart de provincie dat “Om de verkeersveiligheid te verbeteren van de oversteekplaats bij de Spar in Loenen, is het nodig om een boom te kappen in het trottoir. Gemeente Apeldoorn verleende onlangs de kapvergunning voor deze boom. In afwachting van de bezwarentermijn, is het niet mogelijk om op korte termijn te starten met de werkzaamheden aan deze oversteekplaats.”

De provincie heeft begin juli voor twee bomen, een esdoorn nabij De Spar en een eik ter hoogte van nummer Eerbeekseweg 93 een kapvergunning aangevraagd. Kap van die boom is door de gemeente Apeldoorn geweigerd, omdat deze eik op de lijst bijzondere bomen staat. Uiteindelijk is de toestemming verleend voor de kap van de boom bij De Spar. Aangezien belanghebbenden zes weken de tijd krijgen om bezwaar te maken, moeten de werkzaamheden worden uitgesteld.

Oversteekplaats in Loenen 

In het voorjaar van 2022 zal de oversteekplaats bij de Spar worden aangelegd. In het midden van de weg komt een ruimte vluchtheuvel. De werkzaamheden duren twee weken de weg wordt volledig afgesloten voor al het verkeer. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Doorgaand (vracht)verkeer wordt omgeleid via de weg langs het Apeldoorns Kanaal. Begin 2022 krijgen de bewoners in de omgeving informatie over de details van de werkzaamheden en de omleidingen.

Werkzaamheden Eerbeekseweg van Hoofdweg tot en met Droefakkers.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 14 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00