Afbeelding

Niemand wil windmolens in Hall, inwoners zijn geschokt

Algemeen

INGEZONDEN - Inwoners van Brummen hebben tot 30 mei de kans hun bezwaar in te dienen tegen de ontwerp-RES 1.0. (RES betekent Regionale Energie Strategie) Tot verbijstering van de inwoners van Hall en omgeving staat hun woongebied in het ontwerp-RES 1.0 ingekleurd als het zoekgebied van de Gemeente Brummen voor een cluster windmolens van 250 meter hoog. Verbijstering omdat helemaal niemand verwacht dat er iemand kan bedenken om in dit natuurgebied rondom Hall grootschalige energieopwekking met windmolens te plannen. Dit soort windmolens horen niet thuis in Hall en niet in de gemeente Brummen. Brummen is naast een bijzonder natuurgebied een gemeente waar overal mensen wonen. Inmiddels is bewezen dat windmolens voor mensen ernstige gezondheidsschade met zich meebrengt. De gezondheid van mensen, en waarschijnlijk ook van dieren en planten, wordt aangetast door het constante zoemgeluid van de wieken, als een vliegtuig dat nooit weggaat, en de slagschaduw waardoor vele inwoners van Brummen in een knipperlicht huis komen te wonen. Minder bekent zijn de desastreuze gezondheidsgevolgen van het laagfrequente onhoorbare geluid dat windturbines produceren. Windmolens stellen zowel mens, dier als plant continue bloot aan deze trillingen die door het lichaam worden opgevangen en het lichaam ziek maken. Daarnaast zal bij de realisatie van dit windmolenplan het kwetsbare en bijzondere natuurgebied rondom Hall veranderen in een industriegebied. De prijs die de inwoners van Brummen betalen voor deze grootschalige opwek van windenergie is te hoog, ongewenst en bovendien onnodig...... 

Met de (in aanbouw zijnde) 3 zonneparken in Brummen wekt de gemeente Brummen al meer energie op dan voor alle huishoudens in Brummen nodig is. Alle particuliere initiatieven in de gemeente zijn hierbij nog niet meegerekend. Daarnaast blijft de Gemeente Brummen in het opstellen van de energie strategie voor de gemeente Brummen ernstig in gebreke wat betreft de burgerparticipatie. Veel inwoners van Brummen weten tot op dit moment niet wat de RES 1.0 inhoudt. Dit is niet vreemd omdat de berichtgeving vanuit de Gemeente Brummen voor de inwoners die niet dagelijks met de RES bezig zijn tot nu toe zeer onduidelijk is. Onbegrijpelijk is dit gezien de impact van windmolens van 250 meter hoog en de hectares met zonnepanelen die Gemeente Brummen voor ogen heeft een grote impact zal hebben op het leven van alle Brummenaren. En ten slotte, veel inwoners willen graag hun steentje bijdragen aan het opwekken van eigen kleinschalige energie. Daarnaast heeft Brummen Energie een zeer stimulerend format ontwikkeld om kleinschalige initiatieven te ondersteunen. Tot nu toe heeft Gemeente Brummen vooral hun tijd en aandacht gestoken in het ontwikkelen van beleid die de deur open zet voor investeerders van grote zonneparken en windmolens. Helaas kan tijd en geld maar een keer gebruikt worden en krijgen inwoners van Brummen het nakijken. En wat betreft de wespendief in Brummen. De wespendief, een door Nederland beschermde vogelsoort, komt voor op de Veluwe en kan voorkomen in een zone van 8 km rondom de Veluwe. Omdat het grootste deel van de gemeente Brummen binnen deze 8 km zone ligt zal er de komende twee jaar onderzoek worden verricht naar de aanwezigheid van de wespendief. Hierdoor zijn de windmolens voor twee jaar op een zijspoor gezet. Naast de Cleantechregio grenzen 5 andere regio’s aan de Veluwe. Deze regio’s hebben geen zoeklocaties voor windmolens in hun RES 1.0 ontwerp opgenomen, alleen de Cleantechregio heeft zoekgebieden voor windmolens aangewezen. En komt de wespendief inderdaad in Brummen voor dan zijn er volgens de planmakers nog andere mogelijkheden zoals de wieken stilzetten in de maand augustus wanneer de meeste kans is dat er binnen de wespendiefpopulaties slachtoffers vallen. Er moeten dan wel meer windmolens geplaatst worden om dit energieverlies op te vangen. 

......Al deze feiten op een rijtje gezet is het van groot belang dat Gemeente Brummen bij hun besluit over de inhoud van de definitieve RES 1.0 de windmolenlocatie in Hall van de kaart haalt en daarbij besluit dat er in Brummen geen windmolens kunnen komen.

Drs. Annelies van der Drift, namens inwoners van Hall.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00