Afbeelding

Flinke impuls voor Eerbeeks winkelgebied

Algemeen

EERBEEK - Door de komt van de Action naar de Wasacker/Stuijvenburchstraat krijgt het oostelijk deel van het Eerbeekse winkelgebied een flinke impuls. Dat verwacht althans de gemeente Brummen. De verhuizing van de discounter zorgt niet alleen voor een grotere concentratie van winkels in het door de gemeente gewenste gebied, maar zal ook leiden tot een opwaardering van het winkelcomplex aan de Wasacker.

Een schets die eigenaar Orange Capital heeft gemaakt van het winkelcomplex laat zien dat de winkels aan de Stuijvenburchstraat die links van doorgangssteegje naar de Wasacker liggen, zullen verdwijnen. Met uitzondering van de telefoonwinkel. In de vrijgekomen ruimtes plus een ruime uitbouw aan de Wasacker wordt de Action gevestigd: bijna 1.000m2 groot. De ingang komt aan de Wasacker.

Met de vertrekkende ondernemers wordt gesproken over een nieuwe plek in het complex. Twee eenheden daarin staan nog leeg. Het steegje komt in de plannen te vervallen. De Plus gevelwand aan de Stuijvenburchstraat wordt een eindje naar binnen verschoven. In de vrijkomende ruimte komen winkel-eenheden. Ook daar zouden ondernemers die moeten vertrekken een plek kunnen krijgen. De gemeente noemt dat aantrekkelijker dan de huidige gevel, die bestickerd is met reclame-uitingen van de Plus.

Voor de supermarkt is extra ruimte voorzien aan de rechterzijde van de huidige ingang. Mede omdat het steegje komt te vervallen, worden de verbindingsroutes tussen de Wasacker en Stuijvenburchstraat aantrekkelijker gemaakt.
Gezien de te verwachten grotere toeloop van publiek komen er 17 extra parkeerplaatsen aan de zuidzijde. Die worden aangevuld met 28 parkeerplaatsen die opzij van de Plus verdwijnen vanwege de uitbreiding van het winkelcomplex.

De gemeente verwacht een ontwerpbestemmingsplan dat de bouwplannen mogelijk moet maken, zonder bezwaar en beroep, in het laatste kwartaal van 2021 of het eerste van 2022 onherroepelijk is. In principe zou dan met de (ver)bouw gestart kunnen worden.

Eerbeekse ‘winkelhalter’ krijgt meer gewicht (Inleiding)

Dat is het beeld in de Brummense Ruimtelijke Economische Visie voor het winkelgebied in Eerbeek. Een halter: met de supermarkten (Jumbo en Plus) aangevuld met de Action als de zwaargewichten aan de uiteinden, verbonden door een aantrekkelijk winkel- en verblijfsgebied (Stuijvenburchstraat).

Die Eerbeekse ‘winkelhalter’ krijgt de komende jaren fiks meer gewicht. De Action verhuist van het Oranje Nassauplein naar de Wasacker/Stuijvenburchstraat, de Plus wordt geoptimaliseerd en de Jumbo gaat uitbreiden.

Plus blij met komst Action

Matthijs van Tetering, eigenaar van de gelijknamige Plus supermarkt aan de Wasacker, zegt blij te zijn met de komst van de Action. “Het draagt bij aan het compacter maken van het winkelgebied in Eerbeek. Dat is nu natuurlijk verdeeld, doordat een deel van de winkels aan het Oranje Nassauplein ligt. Daarbij zal de Action zeker ook voor een grotere toeloop zorgen van klanten. Dat is voor de ondernemers hier prettig en zorgt voor extra levendigheid. Omgekeerd kan ik me voorstellen dat winkeliers aan de Oranje Nassauplein daarom balen van het vertrek van de Action.”

Van Tetering kan overigens nog niet zeggen wat hij precies met zijn winkel gaat doen. “De eigenaar van het pand heeft weliswaar een schets gemaakt, waarop de contouren te zien zijn hoe dit winkelcluster er uit gaat zien, maar de nadere invulling is mij niet bekend. Kijk, het college heeft gezegd dat ze wil instemmen met de verbouwplannen en de verhuizing van de Action. Dat is wat actueel is. Nu moeten we verder gaan invullen.”
Volgens Van Tetering is ook nog absoluut onduidelijk wanneer een en ander gerealiseerd kan zijn.

Woningen in huidige pand van de Action

Als de Action verkast naar de Wasacker/Stuijvenburchstraat worden in het vrijkomende winkelpand aan het Oranje Nassauplein vermoedelijk appartementen gebouwd. Volgens Adviesbureau Seinpost, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van winkelgebieden ontstaan in Eerbeek te veel vierkante meters winkeloppervlak als het pand van de Action als winkel blijft bestaan, naast de uitbreidingen die gaan plaatshebben bij onder meer de nieuwe Action, Plus en Jumbo.

Bovendien past de instandhouding van de winkelbestemming niet binnen het gemeentelijke beleid om een compacter winkelgebied te scheppen. Brummen wil graag toewerken naar een zogeheten halterstructuur: een winkelgebied aan de Stuijvenburchstraat dat begrensd wordt door de Jumbo aan de ene zijde, de Plus/Action aan de andere.

De eigenaar van het huidige Actionpand heeft bij de gemeente inmiddels een verzoek ingediend om mee te werken aan enkele woningen in de vrij te komen winkelruimte. Het geldende bestemmingsplan biedt in principe binnen voorwaarden de mogelijkheid daartoe. Zo mogen de effecten van geur en geluid die samenhangen met de papierindustrie geen belemmering vormen. De gemeente gaat deze mogelijkheden onderzoeken, in afstemming met de papierindustrie.

Jumbo: meer beleving, horeca en veiliger logistiek

De Jumbo wil aan de westzijde (aan de kant van het magazijn) een fikse uitbreiding plegen. Er moet zo’n 720 vierkante meter winkel bijkomen. Daarvoor wordt een deel (270 meter) van het bestaande magazijn gesloopt. Ook de kleine villa aan de Loenenseweg 9/9a wordt ten behoeve van de uitbreiding gesloopt.

Volgens eigenaar Casper Heine moet de uitbreiding meer ruimte bieden aan de klant en aan specifieke thema’s. “Dat betekent dat we ruimere paden gaan creëren en ruimere opstellingen. Met de thema’s bedoel ik dat we delen van de winkel gaan richten op dat wat op enig moment actueel is. Neem nu bijvoorbeeld Pasen, dan kun je daar extra aandacht aan schenken. Je paasaanbod extra uitlichten. Met je producten, maar ook met het aanbieden van inspiratie. Winkelen is toch steeds meer beleving. Die willen we onze reguliere klanten bieden, maar ook toeristisch is het interessant om een aantrekkelijk winkelgebied te hebben. Daar willen wij onze steen aan bijdragen.”

Opvallend is dat de Jumbo ook een horecagedeelte krijgt met een klein terras. Heine: “Ook dat past binnen het concept van beleving bieden. Je kunt het vergelijken met een voorziening als La Place, dat je voorheen bij een aantal V&D winkels had. Een gelegenheid dus waar je een kopje koffie drinkt, een mooie lunch kunt gebruiken of een high tea. En waar je bij mooi weer ook buiten kunt zitten.”

Door de verbouwing en de sloop van de Loenenseweg 9/9a ontstaat bovendien een aanzienlijk logistiek voordeel. Nu moeten de grote vrachtwagens die de winkel bevoorraden vanaf de krappe Kloosterstraat achterwaarts over het parkeerterrein rijden om bij het magazijn te komen. In de nieuwe situatie kan een directe aansluiting worden gemaakt op de Loenenseweg aan de westzijde van pand. Het vrachtverkeer kan dan vanaf de Kloosterstraat vooruit rijdend het magazijn bereiken en na laden en lossen via de uitrit aan de Loenenseweg vertrekken.
Een ander voordeel van de uitbreiding aan de westzijde is dat geen parkeerplaatsen verloren gaan. In een eerder plan van de Jumbo was een uitbreiding aan de oostzijde voorzien. Daardoor zouden wel parkeerplaatsen verdwijnen, die dan elders in de omgeving door de supermarkt zouden moeten worden gecompenseerd. De Jumbo gaat het huidige parkeerterrein overigens ook ‘vergroenen’. Heine verwacht dat de werkzaamheden uiterlijk 2023/2024 gerealiseerd kunnen worden.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 2 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00