Afbeelding

Brummense schilder in Sterren op het Doek

Algemeen

HILVERSUM - Het televisieprogramma Sterren op het Doek is al jaren een hit bij Omroep MAX. Een bekende Nederlander wordt geïnterviewd terwijl drie talentvolle kunstenaars een portret maken wat resulteert in verrassende kunstwerken. In de uitzending van dit weekend mag de jonge schilder Jelle van de Ridder een portret schilderen van TV-bioloog Freek Vonk.

Voor Jelle van de Ridder (25) een hele eer: “Een top-ervaring!”, begint de oud-Brummenaar, “Ik schilder veel portretten maar ook landschappen en stillevens en werk vooral in olieverf. Ook teken ik met inkt en kroontjespen. Schilderen heeft voor mij iets mystieks. Het is zo moeilijk om te zeggen wanneer iets ‘goed’ is. Je experimenteert net zo lang tot het opeens klopt en je goud in handen hebt. Ook het ambachtelijke deel vind ik mooi. Ik heb me echt verdiept in hoe pigmenten en olie met elkaar samenwerken, dat is halve scheikunde. En, hoe meer je weet, hoe beter toepasbaar en mooier het resultaat.”

Verjaardagsgeld

Jelle van de Ridder begon al jong met schilderen. “Van het geld dat ik voor mijn twaalfde verjaardag kreeg kocht ik een setje acrylverf. Daar begon het allemaal mee, en het ging gelijk best lekker. Tijdens mijn middelbare schooltijd, op het Stedelijk Lyceum in Zutphen, ben ik mij steeds verder gaan ontwikkelen maar les heb ik nooit gehad. De kunstacademie heb ik wel even overwogen maar ik besloot toch maritieme techniek te gaan studeren. Vandaar dat tegenwoordig Rotterdam mijn thuis is. Maar ik kom nog regelmatig bij mijn ouders in Cortenoever, daar liggen mijn ‘roots’ en ooit keer ik er ook weer terug. Na mijn studie ben ik gaan werken als ingenieur van schepen, maar bewust voor vier dagen in de week. Op maandag ben ik in mijn atelier te vinden. Mijn ingenieurswerk vind ik mooi, maar schilderen nog veel interessanter, daar ligt echt mijn ambitie. Als het even kan, ga ik in de toekomst alleen nog maar schilderen.”

Netwerk
Vorig jaar werd Van de Ridder verkozen om een zelfportret in te sturen voor de Nederlandse Portretprijs. Deze mocht hij in Amsterdam exposeren. “Een mooie kans. Niet zozeer omdat ik er meer opdrachten uit heb verkregen, maar wel omdat ik een heel leuk netwerk heb kunnen opbouwen. Er waren daar diverse Rotterdamse kunstenaars waar we nu een groepje mee vormen, regelmatig nemen we een kijkje in elkaars ateliers. Het portret dat daar naast de mijne hing was gemaakt door Rosa Boomsma. Zij bleek twee straten bij mij vandaan te wonen en heeft vorig jaar bij Sterren op het Doek Eva Jinek geportretteerd. Zij tipte mij hierover.”

Freek Vonk
Wie ze moesten portretteren was een verrassing voor de deelnemers van het televisieprogramma. Jelle: “Ik kende Freek Vonk alleen als de extraverte leguanenliefhebber, maar nu was hij heel rustig. Hij sprak met Özcan Akyol over zijn werk als bioloog, zijn interessante onderzoeken. Freek is een forse persoonlijkheid met best een knokige kop, dat maakte het heel leuk om aan te werken. Op de eerste opnamedag mag je drie uur aan een doek werken, maar dat is veel te weinig om echt iets moois te maken. Hierna heb je drie weken om iets af te leveren. Ik ben thuis helemaal opnieuw begonnen. Het is een groot klassiek portret geworden in de stijl van Rembrandt, veel verschillen in licht en donker. En groen, dat komt er ook veel in terug. Meer mag ik er niet over zeggen”, zegt hij lachend, “iedereen moet maar gewoon gaan kijken.”
Sterren op het Doek, afl. Freek Vonk. Zaterdag 13 maart, 20.35 NPO 2

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33