Gouden tijd om huis te gelde te maken

Algemeen

REGIO - Wie van plan is zijn huis te verkopen (en vervolgens bijvoorbeeld te gaan huren) kan dat het beste nu doen. Het aanbod van woningen is zeer beperkt. De vraag naar koopwoningen is nog steeds groot en in deze regio zoeken ook veel mensen uit andere delen van het land naar een woning. De rente is, en blijft voorlopig, laag en dat geeft kopers meer financiële ruimte.

De verwachtingen voor de situatie op de huizenmarkt in 2021 zijn zeer verdeeld. De drie grote banken hebben elke een eigen kijk op de gevolgen die de coronacrisis en een lockdown gaat hebben voor de huizenmarkt in 2021. ABN AMRO denkt dat de huizenprijzen in 2021 ongeveer gelijk blijven, de Rabobank verwacht een stijging van 5,5% en ING gaat ervan uit dat de prijs van een koopwoning gemiddeld met half procent daalt. Over een ding zijn de bankiers het wel eens: er zullen minder woningen worden verkocht.

Andries Kaak, NVM makelaar in Brummen, kan niet zoveel met deze voorspellingen. “Het tekort aan woningen en de toestroom van kopers van elders zetten in deze regio een enorme druk op de huizenmarkt. Dat zal voorlopig niet veranderen,” zegt hij. “Zolang de rente laag is, het aanbod klein en de vraag hoog zie ik de huizenprijzen niet dalen.”

Collega makelaar Daan ter Horst uit Loenen heeft net als Kaak de ervaring dat er een trend is om vanuit stedelijke gebieden naar het rustige oosten te trekken. “Kopers uit Apeldoorn en Arnhem, maar ook uit de randstad zoeken rust en ruimte in deze regio,” aldus Ter Horst. ”Het gedwongen thuiswerken is een stimulans voor die trend. De iets lagere prijzen geeft kopers van elders, een voorsprong op de locale kopers. De opbrengst van een helft van een dubbel in de randstad is ruim voldoende voor een vrijstaande woning in Loenen.”

Meer en anders

Hans van Reen, makelaar bij Eggink Maalderink ziet volgend jaar ook weinig veranderen. “Lage rente, grote vraag en weinig huizen geven geen aanleiding om grote veranderingen te verwachten,” zegt hij. “En toch moet dat wel. Er worden, ook in deze regio, wel nieuwe woningen gebouwd, maar het is zo vaak meer van hetzelfde, terwijl de vraag uit de markt anders is. Er is een doelgroep die graag kleiner wil wonen, geen behoefte heeft aan een grote tuin, maar wel een comfortabel huis in een fijne woonomgeving. Daar zou veel meer aandacht voor moeten zijn. Het is immers een groeiende doelgroep en het zou goed zijn voor de doorstroming. Maar zo wordt niet gedacht. Als weer een woningbouwproject kan worden gerealiseerd, komt een ontwikkelaar met project dat al verschillende keren is uitgevoerd.”

Van Reen zou graag, samen met andere makelaars bij de gemeente aan tafel schuiven om gewoon eens te brainstormen. “Als dat in 2021 nou eens zou lukken, dan is er een klein begin gemaakt van verandering.”

Andere wijzigingen

Tweeverdieners kunnen vanaf 1 januari 2021 meer lenen. Het laagste inkomen gaat voor een groter deel, nu voor tachtig procent en volgend jaar voor negentig procent, meewegen voor het vaststellen van de maximale hoogte van de hypothecaire lening. Volgend jaar wordt ook de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar afgeschaft. Wie nog geen gebruik heeft gemaakt van deze regeling, en dat is voorlopig nog iedereen, hoeft geen twee procent overdrachtsbelasting te betalen. Tot 1 april geldt dat voor alle woningen en vanaf die datum voor woningen met een koopprijs tot 400.000 euro.

De lage rente blijft voorlopig de belangrijkste oorzaak dat de prijzen van de huizen niet snel zullen dalen. Op het ogenblik is de rente ongeveer 1,7% vast gedurende een periode van twintig jaar. Het beleid van de ECB is erop gericht de rente voorlopig laag te houden. Maar als dat verdubbelt, is het, zeker als je rekening houdt met de inflatie, nog steeds een lage rente.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00