Afbeelding

Vuurwerkverbod blijft op de agenda

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De twee vuurwerkverkopers in de gemeente Brummen wachten gespannen af wat het kabinet gaat besluiten over het afsteken en de verkoop van vuurwerk. Vrijwel al het vuurwerk dat eind dit jaar verkocht moet worden ligt al in de opslagbunkers van de groothandel te wachten op de kopers. Hartgers in Eerbeek heeft zijn bestellingen al geplaatst. Rutgers in Brummen wacht nog even af.

Twee weken geleden stelden in het parlement de Partij voor de Dieren en Groen Links voor om dit jaar het afsteken van vuurwerk te verbieden. Vorige week klopten de burgemeesters van de veiligheidsregio’s bij het kabinet aan met een soortgelijke wens. De zorg is vanwege de corona-epidemie zwaar belast. De jaarwisseling brengt altijd extra werk bij zorginstellingen, politie en brandweer. Een meerderheid van de burgemeesters van de veiligheidsregio’s vroegen in januari al aan het kabinet om een algeheel verbod.

Het kabinet nam toen een halve maatregel. Vanaf 1 december 2020 mag vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots), niet meer Afgestoken worden en vuurwerkverkopers en consumenten mogen deze producten niet meer in bezit hebben.

Siervuurwerk

Martijn Hartgers, eigenaar van de Hubo in Eerbeek, en Frank Rutgers van de Hubo in Brummen zijn de enige verkopers van vuurwerk in de gemeente Brummen. Hartgers was ingenomen met dat besluit. In Loenen had hij de huur van de verkooplocatie aan de Hameinde aanvankelijk vanwege de onzekerheid opgezegd. Nu verkoop van siervuurwerk wel werd toegestaan, huurde hij toch weer in Loenen en bestelde wat wel mag worden verkocht en afgestoken. De meeste producten zijn inmiddels binnen of onderweg. Rutgers heeft nog geen vuurwerk in huis en heeft het ook nog niet besteld. Zijn leverancier kan op afroep leveren en dus wacht Rutgers de discussie even af.

Toezegging

Begin deze week zegde staatsecretaris Stientje van Veldhoven tijdens een Kamerdebat toe dat het kabinet de mogelijkheden van een verbond in de komende weken zal bekijken. Ze hoopt binnen over ongeveer twee weken duidelijkheid te verschaffen.

Martijn Hartgers bekijkt deze ontwikkelingen met gemengde gevoelens. Een verbod zal in de branche ongetwijfeld tot talrijke faillissementen leiden. Ook vreest hij dat de rijen bij Duitse en Belgische vuurwerkverkopers langer zullen worden. “En daar mag al het vuurwerk dat hier is verboden gewoon verkocht worden. Maar misschien worden daar ook maatregelen genomen in het kader van het bestrijden van Corona om groepsvorming te voorkomen.”

Lokaal besluit

Hoe de discussie dit jaar ook afloopt, een vuurwerk verbod zal nog wel een poosje op de agenda blijven. In januari had een ruime meerderheid van de Brummense gemeenteraad aan de burgemeester Alex van Hedel gevraagd om met een voorstel te komen om de verkoop en het afsteken van vuurwerk in de gemeente te verbieden. De burgemeester wilde bij het invoeren van dit plan diverse doelgroepen te betrekken zoals jongeren, ondernemers, carbidschietvereniging(en), wijkraden, politie, brandweer, individuele inwoners. Maar toen het kabinet besloot om knalvuurwerk en vuurpijlen dit jaar te verbieden, was een lokaal vuurwerkverbod hiermee niet langer opportuun. Een overleg over alternatieven, o.a. met jongeren, was al opgestart, maar als gevolg van de Covid-19 maatregelen is dit voor nu geparkeerd. De gemeente richt zich nu op jaarwisseling 2021-2022. Een breed gedragen besluit heeft daarbij de voorkeur. Van Hedel verwijst naar de oproep die in de algemene ledenvergadering van de VNG aan de minister om de vuurwerkproblematiek ook op de Europese agenda te plaatsen.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00