Afbeelding

Energiecoaches kunnen veel geld opleveren

Algemeen

BRUMMEN - BrummenEnergie is een coöperatieve vereniging van inwoners uit Brummen die werkt aan de lokale energietransitie. Medio 2019 zijn er zes energiecoaches aan de slag gegaan. Vrijwilligers die mensen meedenken over energiebesparing- en verduurzaming van hun woning.

Initiatiefneemster van het project energiecoaches is Gemmeke Caron. Ze studeerde milieukunde aan de Landbouwhogeschool en woont sinds twee jaar in Oeken. “Ik wilde graag iets doen voor BrummenEnergie en had in Zutphen dit voorbeeld gezien. Energiecoaches zijn enthousiaste mensen die hun kennis op het gebied van energiebesparing graag willen delen, met elkaar maar ook met inwoners.”

De energiecoach komt bij mensen thuis om kosteloos en vrijblijvend mee te denken en tips te geven. Ondertussen hebben zo’n honderd gesprekken plaatsgevonden. “Het meest komen we bij bewoners van vrijstaande- of monumentale panden. We luisteren naar hun wensen en bespreken de mogelijkheden.”

Energiebesparende toepassingen zijn niet voor iedereen betaalbaar. Volgens onderzoek van TNO hebben in ons land circa 650.000 huishoudens te maken met energiearmoede. Zij hebben onvoldoende geld voor verwarming, verlichting en koken, en kunnen de energierekening dan ook nauwelijks betalen. Binnen de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen kunnen gemeentes nu subsidie aanvragen om ook huurders een tegemoetkoming in de kosten te geven voor kleine investeringen.

“Maar ook zonder investering kun je al veel doen, zegt Gemmeke. Als je niet op energieverbruik let, kost je dat zo’n €700.- per jaar volgens Milieucentraal. Een paar tips; sluit de deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel zit, dat bespaart al gauw € 250.- per jaar. Het meeste gasverbruik gaat naar de verwarming, zet daarom de thermostaat één graad lager dan je gewend bent. En als je de thermostaat een uur voor het slapen gaan op 15° zet bespaar je zo € 170.-per jaar (bij vloerverwarming naar 18°). Douche korter en doe ’s avonds de gordijnen dicht. Ook het goed afstellen van de verwarmingsketel is belangrijk. In een gemiddeld huis is 60° watertemperatuur in de ketel genoeg. Ook kleine investeringen helpen mee, zoals een deurdranger, brievenbusborstel, LED lampen en isolatieband in kierende ramen en deuren.”

Nu mensen door corona meer thuis werken of studeren moeten er vaak meerdere ruimtes in huis verwarmd worden. “Zorg dat je bureau niet onder een ventilatierooster staat en kijk of je alleen de werkplek kunt verwarmen in plaats van de hele ruimte, bijvoorbeeld met infrarood panelen.”

Uit de krant

Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 13 uur geleden
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00