Afbeelding

Veel minder aanvragen voor ondersteuning

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het aantal ondernemers dat inkomensondersteuning heeft aangevraagd bij de gemeente Brummen middels de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), is scherp gedaald. Het gaat om ondernemers die financieel in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis en daardoor niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Zo’n 400 Brummense ondernemers deden in april een beroep op de eerste fase van de regeling. Daarvan kregen er uiteindelijk ook 295 de uitkering toegewezen. Voor de tweede fase, die drie maanden later inging, zijn maar 62 aanvragen ingediend, waarvan er 59 zijn gehonoreerd. Die scherpe daling is volgens gemeentewoordvoerder Remco van Straten onder meer een gevolg van de aanscherping van de regels, waardoor minder ondernemers in aanmerking kwamen. “Maar inmiddels is ook gebleken dat de financiële gevolgen van corona voor een aantal ondernemers achteraf is meegevallen. Op het moment dat Tozo 1 opengesteld werd, was er natuurlijk heel veel onbekend over het verloop van de pandemie. Logisch dat veel mensen een beroep deden op de regeling. Gelukkig heeft het achteraf wat gunstiger uitgepakt.”

Inmiddels is, met ingang van deze maand, Tozo 3 opengesteld. Hoeveel aanvragen daarvoor zijn, is nog niet bekend. Van Straaten: “Dat moeten we nog even afwachten, maar de inschatting is dat het er nog minder zullen zijn. Bij Tozo 3 is de lat nog hoger gelegd en komen nog minder ondernemers in aanmerking. Van de andere kant is het natuurlijk zo dat we te maken hebben met een enorme opleving van corona. Dat zal zeker nadelige gevolgen hebben voor een hele hoop sectoren. Daarmee is niet uit te sluiten dat straks wellicht weer een verruiming komt van de regeling”.

De inkomensondersteuning voor levensonderhoud is een aanvulling op het huishoudinkomen van ondernemers tot het sociaal minimum. Het gaat om een gift die in principe niet terugbetaald hoeft te worden. Wel kan het voorkomen dat de uitkering achteraf toch (gedeeltelijk) moet worden terugbetaald, bijvoorbeeld als blijkt dat er toch (hogere) inkomsten uit onderneming waren in de maanden waarover de uitkering is verstrekt.

Overigens zou voor Tozo 3 per 1 oktober getoetst worden op beschikbaar geld bij ondernemers (beperkte vermogenstoets). Maar in het licht van de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot corona en de nieuwe onzekerheden heeft het kabinet besloten daarvan af te zien. De toets gaat nu waarschijnlijk gelden per 1 april 2021.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden gisteren
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen gisteren
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen gisteren
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen gisteren
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen gisteren
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen gisteren
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen gisteren
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws gisteren
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen gisteren
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns gisteren
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen gisteren
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen gisteren