Afbeelding

De brede rug van Mame Douma

Algemeen

INTERVIEW - Voor het zomerreces van de lokale politiek was Mame Douma, fractievoorzitter en inmiddels het enige raadslid van Democratisch Brummen (DB), zelf volop in het nieuws. De twee andere raadsleden van DB waren uit de partij gestapt. Zij verweten hun voormalige fractievoorzitter publiekelijk van autoritair gedrag. Het was de aanzet voor talrijke publicaties die in een aantal gevallen een negatief beeld van de nestor van de Brummense raad schetsten. Waar het politieke leven van Douma op de verkiezingsavond op een zegekar, zijn partij werd de grootste in de Brummense raad, lijkt zijn politieke loopbaan te eindigen op een modderschuit.

Nu, aan het begin van de nieuwe raadsperiode, kijkt hij zowel opgewekt als somber vooruit. Opgewekt om aan het nieuwe raadswerk te beginnen en somber vanwege alle financiële ellende waar de gemeente zich in bevindt. De negatieve klanken die zijn zomerreces inluiden, wuift hij weg. “Ik sta altijd open voor een gesprek en ik ben altijd bereid om kritiek aan te horen en te overleggen wat met die kritiek, dat ongenoegen, gedaan kan worden. Maar zolang alles eenrichtingsverkeer is en de dialoog wordt gemeden, dan glijdt alles van mijn brede rug.”

22000 vlieguren

Douma is gepensioneerd captain die ruim 22000 vlieguren heeft gemaakt op diverse vliegtuigen (van Fokker F27 tot Boeing 747) van KLM (36 jaar) en TNT (7 jaar). In Brummen is hij bezig aan zijn derde raadsperiode. Eerst vier jaar voor de VVD, daarna vier jaar voor Lokaal Belang en nu voor Democratisch Brummen, de partij die hij na verschillen van inzicht binnen Lokaal Belang zelf heeft opgericht.

Zin om achterom te kijken of over zijn persoonlijke ambities (“Die reiken niet zover”) te spreken heeft hij niet. De financiële toekomst van Brummen baart hem grote zorgen. “De wijze waarop we als gemeenteraad Brummen de laatste jaren langs de problemen hebben kunnen loodsen, lijkt op het laveren met het schip tussen de zandbanken. Naarmate je meer zandbanken tegen komt, heb je een goede loods nodig om het schip veilig naar open water te krijgen. Brummen verkeert in een identieke situatie.”

Zeer somber

Een paar weken geleden was een sterke afvaardiging van het provinciaal bestuur onder leiding van gedeputeerde Jan Markink op bezoek in Brummen. “De boodschap die de Brummense gemeenteraad kreeg te horen was,” aldus Douma, “zeer somber." Brummen koerst in financieel zeer zwaar weer. De situatie is zo ernstig, dat Jan Markink heeft aangeboden dat de provincie de gemeente wil helpen om de begroting op orde te krijgen. De provincie heeft haar verantwoordelijkheid al genomen met het oplossen van de ruimtelijke problematiek rond het bestemmingsplan Eerbeek. Ook voor de plannen Eerbeek/Loenen 2030 is het provinciebestuur bereid te portemonnee te trekken. In de wandelgangen worden een bedrag genoemd van circa 170 miljoen dat de provincie in die plannen wil steken. Dat is ruim 8000 euro per inwoner van de gemeente Brummen.”

Drie miljoen bezuinigen

Volgens Mame Douma is het onvermijdelijk dat de provinciale loods in Brummen aan boord komt om financieel orde op zaken te stellen. Hij verwacht ook dat er zeer ingrijpende maatregelen nodig zijn. “Een forse stijging van de onroerend zaak belasting is nodig. De bijdragen aan het plaatselijke bedrijfsleven uit de toeristenbelasting zullen verminderd worden en ik vind de sluiting van het zwembad onvermijdelijk. Dit naast allerlei andere bezuinigingen en dus reden voor een stevige discussie in de raad waar duidelijke keuzes gemaakt moeten worden want het geld is op,” aldus Douma. ”We zullen de komende vier jaar structureel miljoenen moeten bezuinigen.”

Maar vanuit de provincie kwam niet alleen financieel advies. Gedeputeerde Markink wees volgens Douma bij de Brummense raad erop aan dat als de taak van de provincie erop zit, Brummen zelfstandig verder zal moeten. “En dat kan alleen met een sterk lokaal bestuur,” aldus citeert Douma de gedeputeerde. “En,” concludeert hij zelf, ”dat zal een hele, zo niet onmogelijke klus worden.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00