Afbeelding

Voedselbanken nog steeds niet overbodig

Algemeen

REGIO - Voedselbank Zutphen verzorgt pakketten voor inwoners van de gemeenten Zutphen, Lochem en Brummen. Er worden per week gemiddeld 200 pakketten uitgedeeld aan mensen die (tijdelijk) niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Hiervan gaan er 40 naar de gemeente Brummen.

Brummen heeft uitgiftepunten in het Tjark Riks en bij SWB. Het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank is vrij stabiel. Alleenstaanden of stellen ontvangen een pakket waar voor minimaal drie dagen aan etenswaren inzit. Gezinnen met (meer) inwonende kinderen krijgen een dubbel pakket. In totaal gaat het om 2.000 kg voedsel per jaar. Het aantal pakketten per dorp verschilt niet veel, al worden er in Brummen meer dubbele pakketten uitgedeeld.

Gradus Vrieze, oud rechtbankpresident in Zutphen, is sinds zijn pensionering bestuursvoorzitter van de voedselbank. “We krijgen het voedsel rechtstreeks van fabrikanten sinds die het vertrouwen hebben dat wij ons aan de regels houden die voedselveiligheid waarborgen. Daarop worden we regelmatig onaangekondigd gecontroleerd door de Voedsel- en Waren Autoriteit. Het gaat dan om producten die niet meer verkocht mogen worden, bijvoorbeeld omdat de houdbaarheidsdatum in zicht komt, maar nog prima geschikt zijn voor consumptie. We krijgen ook van winkeliers en maatschappelijke organisaties en we hebben vijf tuinen tot onze beschikking. Deze worden onderhouden door een aantal van de 90 vrijwilligers die voor ons werken”.

Via acties van bijvoorbeeld de Rotary en Lionsclub, scholen en supermarkten komt ook het nodige binnen. Bij de Plus in Eerbeek kan men de statiegeldbonnen inleveren, de supermarkt heeft in november 36 kratten etenswaren geschonken. Financiële donaties zijn ook meer dan welkom.

Om in aanmerking te komen voor hulp wordt het inkomen gecontroleerd. “Armoede kan iedereen overkomen, hier komen mensen uit alle lagen van de bevolking. Maar van alle mensen die gebruik mogen maken van de voedselbank doet minder dan 10% een beroep op ons, zegt Vrieze. Schaamte speelt daarbij een grote rol. Het aantal aanvragen stijgt, we zien vooral meer mensen met een handicap binnenkomen. Toenemende medicijnkosten lijkt de grootste oorzaak”.

Voedselbank Zutphen huurt een bedrijfshal aan de Hermesweg en heeft voor de distributie van voedsel twee busjes. In tegenstelling tot Zutphen en Lochem draagt Brummen niets bij aan de kosten. “Frustrerend, zegt Vrieze. Maar er is een nieuw college, we moeten binnenkort maar weer eens samen om tafel”. Meer info op www.voedselbankzutphen.nl

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00