Karin van Aalst en Ellen Lammersen. Foto: Gert-Jan van Dijk
Karin van Aalst en Ellen Lammersen. Foto: Gert-Jan van Dijk

Knooppunt Mantelzorg wil zichtbaar zijn!

Algemeen

BRUMMEN - Medio 2016 is in Brummen het Knooppunt Mantelzorg (KM) opgestart. De gemeente heeft hiermee een netwerkconstructie voor alle partijen die te maken hebben met mantelzorg. Het KM is onderdeel van het SWB. Ellen Lammersen en Karin van Aalst vormen samen het aanspreekpunt. 

 Als er binnen een thuissituatie een zorgbehoefte ontstaat wordt dit vaak door familieleden opgevangen. In deze gemeente zijn ruim 200 mantelzorgers bekend. “Mensen zien zichzelf niet snel als mantelzorger, ze vinden dat zorgen voor iemand er gewoon bij hoort. Maar als de balans door de mantelzorgsituatie waarin men zit en de reguliere werkzaamheden zoek raakt, is het goed dat mensen weten dat het KM bestaat en wij ondersteuning kunnen bieden. Maar dan moeten wij die mensen wel kennen.” Om het werk wat zij doen meer bekendheid te geven hebben Karin en Ellen een introductiefilm gemaakt, te zien op www.mantelzorgbrummen.nl. 

 Die ondersteuning kan op veel manieren: individueel, waarbij middels een huisbezoek de persoonlijke situatie in kaart wordt gebracht om te bepalen waar men behoefte aan heeft. Karin begeleidt als geregistreerd coach de contactgroepen, ochtenden om met andere mantelzorgers in contact te komen en ervaringen te delen. Verder worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd; soms over ziektebeelden, maar ook over praktische zaken zoals het aanvragen van een PGB. 

 Met name door vergrijzing wordt er steeds meer beroep gedaan op mantelzorgers.  Werkgevers kunnen een rol spelen door zich, waar mogelijk, flexibel op te stellen met werktijden. Op 26 maart wordt om 13.30u in het Tjark Riks het wat-kan-ik-voor-u-doen-boekje gepresenteerd.  “Omdat mensen vaak zeggen; als ik iets voor je kan doen dan zeg je het maar hoor! Hierin kunnen mantelzorgers zelf aangeven wat een ander voor hen kan betekenen.”

 In de week van 9 november zal ‘de week van de mantelzorg’ weer georganiseerd worden, met een groot aanbod aan ‘verwenmomenten’. Speerpunt dit jaar zijn jongeren. “We weten dat er jongeren zijn die thuis flink moeten bijspringen, vaak als er een ouder of ander kind in het gezin ziek is. Die groep is voor ons moeilijk te vinden. Daarom gaan we KM beter bekend maken bij huisartsen, scholen en verenigingen. Zij kunnen die jongeren op ons spoor zetten, want ook zij kunnen ondersteuning krijgen.” 

 Het KM is zelf ook onderdeel van een netwerk. “Binnen het SWB zijn tal van ondersteunende diensten. We kennen elkaar allemaal, weten bij wie welke expertise zit en de lijnen zijn kort. Samen kunnen we veel.” 

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00