Afbeelding
Foto: Lars Soerink

Energie-opwekking in het landschap

Algemeen

BRUMMEN – Het Landschapsgesprek 2019 ging over energieopwekking in het landschap. Een onderwerp dat leeft: met ruim 100 mensen in de Reuvershoeve zorgden zonne-en windenergie voor een geëngageerd gesprek. Het landschapsgesprek werd georganiseerd door Landschapsnetwerk Brummen in samenwerking met Brummen Energie.

Duidelijk werd hoe groot de impact op het landschap van duurzame energie zal zijn. Tegelijk waren er hoopvolle signalen: als we 'duurzame energie' als samenleving slim aanpakken, is er winst te halen voor landschap, boeren, natuur en inwoners. Drie presentaties zorgden voor de nodige context. Kirsten van de Meeberg legt uit hoe de 'opgave' voor de verduurzaming van onze energiebronnen in de cleantech-regio is georganiseerd: het hoeveel en waarom van de energietransitie in een notendop. Gedeelde reactie van de aanwezigen: dat is veel!

Alex Schotman van Alterra (Wageningen Universiteit) vertelt over slimme combinaties van energieopwekking en kansen voor natuur. Hoe met aandacht voor natuur en een goed beheer een leefgebied voor wilde planten en dieren kan ontstaan in zonneparken. En hoe, als je dat niet doet, de natuur en bodem er niets aan heeft. Vooral de soorten dieren en planten die ooit algemeen waren in het buitengebied, zoals de geelgors, kunnen profiteren van natuur-inclusieve zonneparken. Maar die natuur-meerwaarde ontstaat niet vanzelf: daar moeten we als samenleving nadrukkelijk om vragen. Paul Opdam van Landschapsnetwerk Brummen legde het verband met het verleden: hoe het landschap tussen Veluwe en IJssel een aantal heel verschillende karakters heeft gekregen. Opdam projecteert, om discussie los te maken, zonne- en windopwekking in beelden van ons landschap van nu. Daarmee geeft hij een voorzet voor veel discussie gedurende de avond. Kunnen zonneparken helpen om geïsoleerde 'natuur-eilanden' in het agrarisch cultuurlandschap te verbinden? Op een manier die boeren helpt om op nieuwe wijze een inkomen te verdienen met natuur-inclusieve kringlooplandbouw? Het kan, maar het gaat niet vanzelf en vraagt om veel betrokkenheid van de omgeving.

Het 'energiespel' van Brummen Energie stelde een concrete uitdaging: Brummen energieneutraal maken door op een kaart denkbeeldige zonneparken en windmolens 'in te passen' – waarbij het ging om het gesprek, niet om de uitkomst. Uit hoek van de Brummense politiek volgde lof voor de avond, waar een fors gesprek vooral duidelijk maakt dat het laatste woord over dit grote thema nog niet gezegd is. Landschapsnetwerk houdt u graag op de hoogte van het vervolg via haar nieuwsbrief. Meld u aan via www.landschapsnetwerkbrummen.nl.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00