Onderhandelingen over college mislukt

Algemeen

VVD neemt voortouw op weg naar een brede coalitie

BRUMMEN- De onderhandelingen over een nieuw college zijn op niets uitgelopen. De drie collegepartijen, VVD, CDA en PvdA hebben gesprekken gevoerd met de fractieleiders van D66, Democratisch Brummen, en Groen Links. De gesprekken zijn eind augustus gestart als gevolg van het terugtreden van lokaal Belang wethouder Margriet Wartena. Het leveren van een nieuwe wethouder uit de gelederen van deze partij was voor de drie andere coalitie partijen geen optie. Zij wilden blijkbaar niet met Lokaal belang verder en gingen op zoek naar een nieuwe politieke partner

Na het vastlopen van de gesprekken is de VVD als grootste partij weer aan zet om een nieuwe poging te ondernemen om tot een brede coalitie te komen. Anja Prins, VVD-lid van Provinciale Staten, zal dit proces leiden. Bij de vorming van het huidige college was zij informateur.

Mogelijke combinaties

Uitgaande van het aantal wethoudersposten zal het een 4 partijencoalitie moeten worden. Een combinatie van PvdA, Groen Links, CDA en VVD heeft met 13 zetels wel de grootst mogelijke meerderheid in de raad maar is niet voor de hand liggend. Het linkse aandeel zou voor de VVD te zwaar kunnen wegen.

De combinatie PvdA, VVD, CDA en D66 zou met 12 zetels op een ruime meerderheid in de raad kunnen rekenen. Hierbij kan echter de vraag gesteld worden of D66 een geschikte wethouder beschikbaar heeft die al bekend is met de ingewikkelde dossiers die momenteel ter tafel liggen.

Een samenstelling van de drie huidige coalitiepartijen met Democratisch Brummen levert ook 12 raadszetels op zou maar wel eens op heftig verzet van de PvdA kunnen stuiten. Persoonlijke tegenstellingen en programmatische verschillen zorgen ervoor dat er weinig liefde is tussen deze twee partijen.

En dan is er nog de mogelijkheid van CDA en VVD aangevuld met Groen Links en Democratisch Brummen. In de afgelopen raadsvergaderingen hebben de laatste drie partijen elkaar regelmatig gevonden in pogingen voorstellen van het college te blokkeren. Ook hier weer een ruime meerderheid door 12 raadszetels. In deze combinatie blijft de linkervleugel intact door de toevoeging van Groen Links. Democratisch Brummen sluit hierbij programmatisch het dichtst bij de VVD aan. En beide partijen hebben beschikbare kandidaat-wethouders met een ruime dossierkennis. Zo bezien zou deze combinatie een  degelijke basis kunnen vormen voor een kundig en slagvaardig gemeentebestuur.

Maar zover is het nog niet. De onderhandelingen zijn weer gaande en de komende tijd zal laten zien welke van deze verwachtingen uit gaan komen. Tot die tijd blijft het huidige college, gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, in functie.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 14 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00