Afbeelding

Wereldse musical in Theotorne

Algemeen

EMPE - Donderdag 23 mei werd schouwburg Theotorne in Dieren omgedoopt tot het Isingstheater. Door alle leerkrachten en leerlingen van de J.H. Isingsschool werd de zelfgeschreven musical 'Ik ga op reis en neem mee…' op de planken gebracht. Deelname van de kinder dans- en zanggroep van de Kidsgear Primary School uit Oeganda maakte de voorstelling extra speciaal!

De ontstaansgeschiedenis van de voorstelling

Directeur van de J.H. Isingsschool in Empe is Han Slegt. Hij gaat deze zomer na een onderwijsloopbaan van 41 jaar met pre-pensioen. Als kind speelde hij in 1967 mee in een schoolvoorstelling in de Twentse schouwburg in Enschede. Het theatergevoel maakte veel indruk op hem. Toen hij later onderwijzer in Hengelo werd, besloot hij een musical te schrijven voor de hele school en de kinderen een soortgelijke ervaring te gunnen. In 1989 was de eerste voorstelling. Later werd Slegt directeur van scholen in Hengelo, Deventer en Zutphen. Op al deze scholen werd de voorstelling in de plaatselijke schouwburg opgevoerd. Alleen Empe stond nog op zijn lijstje! Toen hij hoorde dat de kinderen van de dans- en zanggroep van de Kidsgear Primary School uit Oeganda, waar hij in 2007 als vrijwilliger heeft gewerkt, naar Nederland zouden komen, besloot hij hun optreden in de voorstelling te verwerken.

Het verhaal

Evi (uit groep 8) en Bjorn (uit groep 2) horen op school veel over andere culturen, vooral nu de school voor de zaakvakken werkt met het International Primary Curriculum (I.P.C.). Wat zou het mooi zijn om al die plekken eens in het echt te bezoeken! Zo gezegd, zo gedaan! En samen besluiten ze om met de trekker van Bjorn een reis rond de wereld te gaan maken. Voordat ze vertrekken, nemen ze eerst afscheid van de kleuters die hun de Nederlandse cultuur met de molens, tulpen en een traditionele klompendans laten zien. Dan bezoeken ze het grote Rusland, waar ze een optreden van de clowns en acrobaten van het Russisch Staatscircus mogen bijwonen. Na een klim over de Chinese Muur belanden ze in een spannend Chinees sprookje met een echte draak! In Amerika maken ze in een Western Saloon kennis met stoere cowboys en krijgen ze een hilarische show van sexy saloongirls. Op de katoenplantage zien ze het keiharde bestaan van de slaven, waar door de vader van een gezin het lied 'Old Man River' wordt vertolkt. Tussen de wolkenkrabbers genieten ze van een swingende Broadwayshow in The Big Apple. Dan vertrekken ze naar de binnenlanden van Afrika, Oeganda! Daar horen ze het verhaal van Sylvia Mbabasi, grondlegger van de Kidsgear Primary School. Het was haar wens om Oegandese kinderen een goede schoolopleiding te bieden. Hiervoor heeft zij de stichting UP4S (up-for-us) opgericht en inmiddels is een kleuter- en basisschool en middelbare school geopend. De dans- en zanggroep van de scholen bestaat uit een wisselend aantal kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar. Zij gaan om de paar jaar op tournee naar Nederland om de stichting bekendheid te geven, sponsoren te werven en geld in te zamelen. En dan is het tijd voor de opzwepende Afrikaanse zang en dans van de Oegandese kinderen. Stil blijven zitten is echt voor iedereen onmogelijk! Na het bezoek aan Oeganda bekijken Evi en Bjorn de souvenirs uit alle landen en krijgen ze heimwee. Ze gaan naar huis en worden in Empe ontvangen door alle Nederlandse en Oegandese kinderen met een schitterend slotlied.

Alle 80 leerlingen en 8 leerkrachten uit Empe en de 18 Oegandese kinderen hadden zichtbaar genoten van de avond en kregen na afloop een daverend applaus van het aanwezige publiek!

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00