Afbeelding

Project IVN-Eerbeek "Mijn berm bloeit!"

Algemeen

EERBEEK - Bloemrijke bermen vormen de laatste restjes natuur buiten onze natuurgebieden. Alle reden om deze groene linten door het landschap te koesteren.

Bermen staan sterk in de belangstelling. Dat is niet voor niks. Door het zeer intensieve gebruik van ons land worden plaatsen waar wilde planten, vogels, insecten en zoogdieren nog een plek kunnen vinden steeds schaarser. Bermen vormen een groene verbindingsweg tussen de natuurgebieden en worden in dat opzicht steeds belangrijker. Bermen zijn de vervangers geworden van kruidenrijke graslanden die buiten de natuurgebieden nagenoeg uit het landschap zijn verdwenen. 

Voor soorten als Echte Guldenroede, Grasklokje en Margriet ligt het merendeel van de groeiplaatsen zelfs in de wegbermen. Veel van deze plantensoorten, belangrijke waard- en nectarplanten voor insecten, zijn helaas al uit onze bermen verdwenen.

Alle reden voor IVN-Eerbeek om deze laatste stukjes groen te koesteren en te inventariseren. IVN-Eerbeek e.o. wil aansluiting zoeken bij het landelijk project van Floron en de Vlinderstichting "Mijn berm bloeit". Binnen de Gemeente Brummen lopen al enkele initiatieven voor wat betreft het beheer van bermen, echter een inventarisatie heeft nog niet plaatsgevonden. De Gemeente ondersteunt dit project dan ook van harte.

Deze zomer wil IVN-Eerbeek de bermen buiten de bebouwde kom gaan inventariseren om een overzicht krijgen van wat er groeit en bloeit. Deze gegevens worden verzameld in een landelijke database en er wordt per inventarisatie een nectarindex berekend. Wat zegt die nectarindex? Hoe hoger de nectarindex hoe meer nectar er gedurende het jaar te halen is voor bijen, vlinders en andere insecten. Veel verschillende bloeiende planten zorgen voor een rijk insectenleven waardoor ook weer andere dieren worden aangetrokken. 

De gemeente Brummen en omgeving beschikt over een overvloed aan bermen. Bij het inventariseren daarvan kan IVN-Eerbeek veel hulp gebruiken. Liefst van mensen die over enige kennis van wilde planten beschikken. Wie interesse heeft in het project maar meent in kennis tekort te schieten kan toch mee-inventariseren, samen met een ervaren IVN-natuurgids. Alle belangstellenden kunnen zich aanmelden of meer informatie krijgen bij Gerard Nijhof: emailadres gerardnijhof92@gmail.com of bel 06-23290624.

Uit de krant

Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 15 uur geleden
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 15 uur geleden
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 17 uur geleden
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 17 uur geleden
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00