Dode en verkommerde dieren in Leuvenheim

Algemeen

Leuvenheim - Bij een controle door de Nedelands Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in een boerderij aan de Spankerenseweg in Leuvenheim zijn diverse dode en verkommerende dieren aangetroffen. Vier paarden, vier geiten, een kalf en diverse pluimvee waren al overleden. Overige dieren hadden dringend behoefte aan verzorging.

Het was niet voor het eerst dat deze locatie de landelijke pers haalde. Rond de MKZ crisis van 2001 werd het bedrijf al eens gecontroleerd omdat er 'verboden stro' uit Frankrijk was ingekocht. Bij dat onderzoek trof men berber-apen aan die als proefdier waren gebruikt. Een paar jaar later liepen er honderden zieltogende plofkippen op het erf, waarbij de AID en gemeente zich genoodzaakt zagen de dieren te laten vangen en af te voeren.

De actie van politie en NVWA op 1 april was alles behalve een grap. De aangetroffen dode dieren zorgde dat nieuwssites en social-media zoals Facebook na bekendmaking door politie ontplofte. Veel landelijke media berichtte erover.

Rond de boerderij was het een behoorlijke drukte. Veel automobilisten en fietsers reden even langs. De verzamelde pers schoot er een stukje film en een paar foto's. De politie en gemeente plaatsten linten en hekken om al te opdringerig bezoek van het erf te houden. De bewoner scharrelde verstopt in een capuchon van zijn jas op het erf tussen wat loslopende kippen rond. Bij de weg liep hij zich niet zien. Een buurtbewoner die op de fiets op de commotie af was gekomen meldde: "Het is niet voor het eerst dat gedoe hier, het is een rommeltje maar verder is het een prima kerel. En nee ik hoef niet met mijn naam in de krant"

Op de vraag hoe nu verder reageert de woordvoerder van politie Oost Nederland Ruud Visser "Onderzoek wordt in eerste aanleg uitgevoerd door de NVWA. Ook de gemeente Brummen pakt de zaak op, wij doen daar verder geen woordvoering over."

De gemeente laat weten dat er diverse overtredingen van het bestemmingsplan zijn geconstateerd. Woordvoerder Van Dijk hierover: "Sinds 2013 is betrokkenen met zijn bedrijf actief op dit perceel. Gelet op de wijze van bedrijfsvoering is hij al geruime tijd bij de gemeente in beeld. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de handel en opslag van goederen en materialen. Wij hebben hieruit vanuit onze rol als toezichthouder/handhaver van het bestemmingsplan toezicht gehouden en afspraken gemaakt." De gemeente gaat de bewoner een redelijke tijd geven het niet toegestane te beëindigen. Gaat het dan weer mis dan gaat de gemeente dwangsommen heffen.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 15 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00