Afbeelding

Is Brummen Spreekt te beïnvloeden?

Algemeen

'Gekke Gerrit' werd al snel uitgeschreven uit het burgerpanel

Gemeente Brummen - In 2014 is gestart met 'Brummen Spreekt', het burgerpanel voor de gemeente Brummen. Dit panel is bedoeld om inwoners actief te betrekken bij belangrijke gemeentelijke vraagstukken. Regelmatig wordt het panel gevraagd naar meningen en ideeën over actuele onderwerpen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar duurzame energie. Eerdere onderzoeken gingen onder andere over vuurwerk.

In het verleden was een burgerpeiling een kostbare zaak. Brieven werden verstuurd en resultaten handmatig verwerkt. Met Brummen Spreekt is alles digitaal en veel goedkoper. Jaarlijks trekt Brummen ongeveer 7000 euro voor het panel uit. Woordvoerder Van Dijk is erg enthousiast. Het panel heeft nu al 1075 deelnemers en vooral onder jongeren wordt stevig geworven. Het panel kent geen maximum aan deelnemers en er wordt veel waarde gehecht aan privacy. De gemeente weet niet wie deelneemt aan Brummen Spreekt. Uitvoerder is het Zutphense Moventem, dat ook maar weinig info kent van de deelnemers. Man of vrouw, woonplaats en leeftijd. Maar is dat wel genoeg? Nadat een deelnemer wees op het risico van een 'open deur', werd het tijd voor wat mystery inschrijvingen.

Gekke Gerrit, A.W.S. Steinhakker en Hannibal (the cannibal) Lecter schreven zich probleemloos in met een mailadres van een vaak door internet-criminelen gebruikte provider. Als het zo makkelijk is meerdere niet bestaande deelnemers in te schrijven is het dan ook makkelijk het panel te manipuleren?

Moventem directeur Robin Koster is bekend met de kritiek. "De zorgen zijn bekend, maar er zijn technische veiligheidsmiddelen in het systeem ingebouwd om manipulatie te herkennen. "Dubbele inschrijvingen en inactieve mailadressen worden eruit gehaald".

Woordvoerder van de gemeente Van Dijk zegt: "Het is een waardevolle bouwsteen om te komen tot goede besluitvorming. We gooien een groot net uit, om het na het inhalen te wegen en meten. Het bepaalt niet het beleid, maar helpt er enorm bij. Je moet het ook niet zien als een referendum, vaker inschrijven en reageren voegt dan ook niets toe en het verandert ook niets aan de besluitvorming". Over het open deur beleid van het burgerpanel maakt Van Dijk zich niet zo'n zorgen. "Moventem voert niet voor niets landelijke keurmerken. In het voorjaar moeten college en raad veel keuzes maken. Daar helpt het panel enorm bij".

Hannibal Lecter, Gerrit én Steinhakker vielen al snel door de mand en werden een dag na inschrijven al uitgeschreven uit het burgerpanel. Hún mening klinkt in ieder geval niet door in de uitkomsten van het nu lopende onderzoek.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 22 uur geleden
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 22 uur geleden
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 22 uur geleden
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 22 uur geleden
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 22 uur geleden
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 22 uur geleden
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 22 uur geleden
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 22 uur geleden
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 22 uur geleden
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 22 uur geleden
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 22 uur geleden