Afbeelding

Volle bak in De Korenmolen

Algemeen

Eerbeek - De tussenwand van de zaal van Grand Café de Korenmolen in Eerbeek moest eruit om de kleine 100 bezoekers plaats te kunnen bieden. Onderwerp van gesprek was de omgevingsvisie. Een monsterklus waarbij de gemeente 26 wetten en 108 wetjes (AMVB's) moet samenvoegen tot 1 wet. De gemeente Voorst heeft de visie al klaar, dus in Brummen mag wel wat gas gegeven worden, vinden de organisatoren van de avond.

De grote juridische opgave gaat meer uit van een ja-mits dan van het nee-tenzij. Als je als burger plannen maakt in je omgeving en de inspraak zelf goed organiseert, moet de gemeente binnen 6 weken reageren. Nu ligt de bal nog helemaal bij de gemeente die zijn eigen agenda en afweging maakt. Voor Douma van Democratisch Brummen is het helder, "als je niet samen met de burgers aan de slag gaat, wordt het een feestje alleen voor ambtenaren". Vanuit de zaal werden de eerste vragen afgevuurd op Thijs Schiphorst van D'66. "Als ik nu die Eiffeltoren in mijn tuin wil bouwen" zo herhaalde een bezoeker het ongelukkig gekozen voorbeeld van Schippers. Dagvoorzitter Wim Wensink voorkwam een discussie hierover door dit te parkeren en het echte doel van de avond een aftrap te geven. De bezoekers gingen per tafel aan het werk met de vragen: wat wil je terugzien als je in 2022 terugkijkt op deze avond en waar hebben we afscheid van genomen. Met veel enthousiasme werd deze taak opgepakt. Na deze sessie koppelden de tafels hun adviezen terug. Natuur, groen, rust en landschap werden veel genoemd, maar ook de gedachte de luchtvaartroute over Brummens grondgebied te beperken. Ook klonk het vanuit een paar tafels dat de bestuurskracht van Brummen te klein wordt en er serieus gedacht moet worden aan gemeentelijke herindeling. Werkgelegenheid en toerisme kreeg veel aandacht, maar daar stond de gedachte dat de industrie kleinschaliger moet worden tegenover. Vooral de D'66ers werden door bezoeker Joost Dekkers naar een standpunt hierover gevraagd. Kleinschaliger industrie betekent misschien ook minder papier uit Eerbeek. De spreekbuizen van de organiserende partijen waagden zich niet aan conclusies, maar willen graag verder praten met de bevolking. Hennie Beelen van Groen Links voegt daaraan toe "veel energie willen we zetten in de moeilijk te bereiken groepen zoals jeugd en jongeren". De vanuit de zaal voorgestelde enquête komt er dan ook als het aan de organisatoren ligt. Ook benadrukten ze dat het geen politiek spelletje moet worden. "De burgers zíjn de gemeente, dus moet je juist díe aan het woord laten" was het standpunt van Douma.

De organisatie was in handen van Groen Links, D'66 en Democratisch Brummen. Wijnhoven van de VVD en Van der Leest van het CDA willen bij een vervolg wel graag mee organiseren. Nu was het in hun ogen nog wat te vroeg daarvoor. Janssen van de PvdA ziet de urgentie niet zo. "Beter is te leren van de fouten van andere gemeenten, Brummen zit in financieel zwaar weer dus we moeten zuinig zijn" was zijn standpunt. Opvallende afwezige was de wethouder onder wie dit onderwerp valt, wethouder Wartena. Ook was er geen van de fractieleden van haar partij aanwezig. De gemeente geeft aan dat de afwezigheid niet komt vanuit desinteresse, woordvoerder Van Dijk meldt: "Omdat het college vanzelfsprekend de ontwikkelingen in de samenleving volgt, waren er twee medewerkers aanwezig als toehoorder bij de bijeenkomst".

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00