Afbeelding

Democratisch Brummen, D66 en Groenlinks beginnen omgevingsvisie

Algemeen

"We willen nu beginnen met het opstellen van een omgevingsvisie", zeggen Mame Douma (Democratisch Brummen) en Thijs Schiphorst (D66). "De gemeente zet op dit moment geen enkele stap. Terwijl de omgevingswet in 2021, die voor iedereen van zoveel belang is al in 2021 geïmplementeerd moet worden."

Die omgevingswet heeft als doel de vele regels voor de ruimtelijke ontwikkeling te vereenvoudigen en samen te voegen. In totaal worden 26 landelijke wetten vervangen door de nieuwe omgevingswet. De gebruikers staan centraal in de omgevingswet. Wie iets wil op dit terrein moet straks te maken krijgen met het 'ja, mits'-principe in plaats van 'nee, tenzij'-principe bij de overheid. De gedachte is dat zo praktischer en flexibeler kan worden ingesprongen op allerlei maatschappelijke opgaven als woningbouw, energietransitie of krimp van de bevolking.

Douma en Schiphorst: "We moeten straks toe naar een omgevingsplan voor Brummen. Daarvoor moet je wel weten wat je wilt. Dat leg je vast in een omgevingsvisie. Het mooie is dat iedereen daarvoor input kan leveren, iedereen kan meepraten.  Wat willen we in onze gemeente? Waar kunnen we wat ontwikkelen? Wat moeten juist behouden voor verandering? Maar dan moet je ook organiseren dat burgers, bedrijven en instellingen die input kunnen geven. En daar schiet Brummen te kort."

Douma zegt, dat het college in de programmabegroting kiest voor een 'consoliderend ambitieniveau'. "Met andere woorden: er wordt geen haast gemaakt. Wethouder Eef van Ooijen stelt dat hij geen geld en geen ambtelijke capaciteit heeft voor ondersteuning van zo'n proces. Dan krijg je straks dus dat op stel en sprong een omgevingsplan door ambtenaren in elkaar wordt gedraaid, zonder bijvoorbeeld burgers te betrekken. Of de provincie doet het. Die heeft toch al twijfels bij de Brummense bestuurskracht (de mate waarin de gemeente in staat is haar aken goed uit te voeren)."

De twee stellen zich voor dat straks groepen betrokkenen aan de hand van thema's gaan praten over de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in Brummen. Thijs Schiphorst: "We kunnen bijvoorbeeld als vertrekpunt de vraag nemen 'Waarom is het zo fijn wonen of werken in de gemeente Brummen. Of wat missen we?' Vervolgens gaan we met die antwoorden aan de slag."

De eerste Informatieavond Omgevingsvisie heeft plaats in Grand Café De Korenmolen in Eerbeek op 4 februari. Aanvang 20 uur

Reactie gemeente:

In een reactie laat de gemeente weten: Het is een politieke keus van drie partijen om deze weg te bewandelen. Gelet op de afweging van ambities, prioriteiten en ook capaciteit en financiële reikwijdte kiest het gemeentebestuur ervoor om niet voorop te lopen met de implementatie van deze wet, maar dit op gepaste en efficiënte wijze te doen. Dit door in eerste instantie te zorgen dat de bestaande werkwijzen en (digitale) systemen zijn afgestemd op de komst van deze nieuwe wet.

Dit voorjaar is scholing /training van medewerkers voorzien. Ook wordt aan de hand van een pilot in 2019 gestart met een plan, waarbij een vernieuwende werkwijze (in de geest van de Omgevingswet) wordt toegepast. Ook is een belangrijk uitgangspunt dat 'de basis op orde' moet zijn. Het gemeentebestuur wil voorkomen, dat de invoering van de Omgevingswet gaat leiden tot problemen in de (reguliere) uitvoering en dienstverlening. Dit ook vanuit financieel oogpunt (minder onnodige kosten). De wet wordt naar verwachting in 2021 van kracht en moet in 2026 lokaal geïmplementeerd zijn in de vorm van een Omgevingsvisie. Dat geeft nog tijd voor een goede en gedegen voorbereiding.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00