Afbeelding

Vergrijzing dreigt bij verenigingen en clubs

Algemeen

Ten tijde van de recessie in de jaren 80 van de vorige eeuw was betaalde arbeid schaars. Vrijwilligerswerk kende toptijden omdat werkzoekenden zich massaal zinvol inzetten voor de maatschappij. Met het aantrekken van de arbeidsmarkt lijkt het steeds moeilijker voldoende vrijwilligers te werven. Toch zijn er nog organisaties die het erg goed doen, maar de tendens is dat het vrijwilligerscorps vergrijst.
De Heg en Haag werkgroep Brummen zoekt deelnemers zo meldt René Rijks, de voorzitter van de club heggenleggers. Het is niet zo zorgelijk dat opheffing dreigt, twee keer per maand wordt er door een groepje flink gevlochten, maar er zijn wel zorgen. Ook zou verjonging van de werkgroep wenselijk zijn. De werkgroep tracht door het organiseren van cursussen zowel de kunst van het heggenvlechten te verspreiden, als nieuwe vrijwilligers te bereiken, maar ook dat loopt niet echt storm.
Voetbalvoorzitter Garssen van Sportclub Brummen signaleert "geen actuele en directe relatie tussen het aantrekken van de arbeidsmarkt en het werven/ behouden van vrijwilligers". Wel geeft hij aan dat het vinden van vrijwilligers voor kortlopende klussen makkelijker is dan voor structureel vrijwilligerswerk. Garssen is eigenlijk best tevreden en geeft aan dat de sportclub veel profijt heeft behaald door het persoonlijk benaderen van mensen. "Dat leverde ons onlangs ca 30 nieuwe vrijwilligers op!" zo besluit hij.
Een andere club die ook de gemeente Brummen als werkgebied heeft is Viswerkgroep De Prik. Deze club die deel uitmaakt van een landelijke natuurorganisatie ziet het deelnemertal zelfs flink groeien. De achtergrond daarvan ziet Romeo Neuteboom Spijker in de sfeer en het bijzondere karakter van de club. Eens per maand gaat men met schepnetten in opdracht van het waterschap de beek in om de visstand te bemonsteren. Ook tijdens de droogte van deze zomer wist de groep voldoende mensen te mobiliseren om zeldzame beekvisjes als de elrits en de beekprik te redden. Neuteboom Spijker meldt dat het ook gaat om na afloop gezamenlijk een biertje en bitterbal te nuttigen en na te praten. De vergrijzing slaat in deze club niet toe, vooral omdat rechtstreeks contact is gezocht met Helicon. Een aantal bevlogen studenten heeft zich aangesloten en is steevast actief voor de club. Toch zijn ook binnen deze club veel vrijwilligers ook actief in ander vrijwilligerswerk. Daarmee ligt vrijwilligersstress op de loer. In de jaren 80 was er in Brummen een vrijwilligerscentrale actief. Met de verwachtte toekomstige robotisering en automatisering zal er meer vrije tijd ontstaan. Wie weet herleven dan de hoogtijdagen van het vrijwilligerswerk. Tot het zover is bent u welkom bij de diverse clubs. In de gemeentegids staan er veel genoemd.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00