Toonkunst Zutphen met dirigent Marc Buijs.
Toonkunst Zutphen met dirigent Marc Buijs.

Het Requiem van Fauré door 150-jarig Toonkunst Zutphen en Omstreken

vrijdag 3 mei 2024 20:15

Brummen – Op vrijdag 3 mei geeft Toonkunst Zutphen en Omstreken een concert in de Pancratiuskerk in Brummen. Onder leiding van dirigent Marc Buijs voert het koor het Requiem van Gabriel Fauré uit, voorafgegaan door twee kortere stukken van deze Franse componist: Cantique de Jean Racine en Pavane.

Een eerbetoon aan Gabriel Fauré

“Gabriel Fauré overleed in 1924. Honderd jaar geleden en dus een gedenkwaardig feit, voor ons aanleiding om een concert aan hem te wijden”, zegt Klaas Wieringa, bestuursvoorzitter van Toonkunst Zutphen en Omstreken. Het koor dat zelf in 2024 zijn 150-jarig bestaan viert, treedt voor het eerst op in de Pancratiuskerk. In deze kerk worden geregeld concerten gegeven en er is een goede akoestiek. “Reden voor Toonkunst Zutphen om hier graag te gaan zingen”, aldus Klaas Wieringa, zelf overigens inwoner van de gemeente Brummen.

“Een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust”

Fauré componeerde het Requiem tussen 1887 en 1890; dit is zijn bekendste langere werk. Hij zei hierover: “Alles wat ik kon opbrengen op religieus gebied heb ik in het Requiem gestopt; wat bovendien het stuk domineert van begin tot eind is een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust”. Dit stuk is oorspronkelijk geschreven voor koor en orkest, maar deze keer wordt Toonkunst Zutphen begeleid door organist Wim Roelfsema. De solopartijen worden uitgevoerd door sopraan Anke ter Riet en bariton Hans Scholing.

Aan het Requiem gaan twee kortere stukken vooraf. Het eerste is Cantique de Jean Racine voor koor en orgel uit 1864, waarmee toen negentienjarige Fauré de eerste prijs won in de compositiewedstrijd. Daarna speelt Wim Roelfsema Pavane (1887). Dit orkestwerk heeft hij zelf omgezet naar een versie voor orgel. 

Het concert begint om 20:15 uur (inloop vanaf 19:45). Kaarten vanaf 10  euro zijn te koop op de website www.toonkunstzutphen.nl.