Hermanus Nieuwland en Johanna Hendrika  Nieuwland-Timmer
Hermanus Nieuwland en Johanna Hendrika Nieuwland-Timmer

Presentatie Boek: “Twee retours Kamp Vught”

zondag 30 april 2023 14:00

REGIO - Dit jaar 2023 vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en samenleving. Hoe vindt de overdracht van oorlog tussen de eerste en volgende generaties plaats? Aan de hand van archiefonderzoek en het ophalen van persoonlijke verhalen heeft Dick Nieuwland (1964) uit Zevenaar het persoonlijke verhaal van zijn grootouders en ouders vastgelegd in het boek “Twee retours Kamp Vught”. Op zondagmiddag 30 april 2023 vanaf 14.00 uur presenteert Dick het boek in de Boskapel, Eerbeekseweg 3, Laag-Soeren. Aanmelden: tweeretourskampvught@gmail.com

In de loop van de 1970-er jaren ontdekt Dick Nieuwland (van oorsprong Soerenaar), dat zijn Opa Pannekoek van moederszijde in de Tweede Wereldoorlog 6 weken in Kamp Vught opgesloten heeft gezeten. En hij komt er bovendien achter, dat zijn Opa Nieuwland “fout” was in de oorlogsjaren. Na de oorlog werd Opa Nieuwland ook in Interneringskamp Kamp Vught opgesloten, maar dan wel om een heel andere reden. Met die kennis werd herdenken op 4 mei voor Dick lastig. Kun je in het openbaar herdenken als nakomeling van een man die NSB-er was? Hij vond van niet.

Deze beide heren hebben beiden na de oorlogsjaren hun levens weer opgepakt. Zij werden door het huwelijk van hun kinderen “bij elkaar gebracht”. Zij vonden hun weg in elkaars acceptatie. Een aantal foto’s, onder meer tijdens de huwelijksplechtigheid van hun kinderen, bewijst dat dat is gelukt. Zij vormden eigenlijk voor Dick het lichtend voorbeeld. “Als zij de verschillende keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt achter zich kunnen laten, waarom zou ik dan blijven worstelen met herdenken”, aldus Dick Nieuwland. Dus in de loop van de jaren neemt ook hij deel aan herdenkingsplechtigheden.

2023 is voor het boek een bijzonder jaar. Het is eind april 80 jaar geleden, dat Nederlandse mannen zich moesten melden voor krijgsgevangenschap en tewerkstelling in Duitsland. Op heel veel plaatsen in Nederland ontstonden stakingen. Zo ook bij de fietsenfabriek van Gazelle in Dieren, waar Opa Pannekoek op kantoor correspondent vreemde talen was. Hij voegde zich bij de stakers, werd een paar dagen later opgepakt door de Duitsers en in Kamp Vught achter slot en grendel gezet. Door bizarre persoonlijke omstandigheden kwam hij na zes weken weer op vrije voeten.

In de Boekpresentatie neemt Dick de aanwezigen via een presentatie met extra info en beeldmateriaal mee in de levens van zijn grootvaders, “goed en fout”. Zij vertellen hun levens, want zonder hen zou er geen verhaal zijn geweest.

En geschiedenis moet leven, dus hij neemt ook originele spullen mee als Distributiekaarten, een na-oorlogse pas uit kamp Recklinghausen in de Britse zone, foto’s uit de oorlogstijd en documenten uit de Duitse tijd van zijn vader en grootouders.

De boekpresentatie “Twee retours Kamp Vught” vindt plaats in de Boskapel Laag-Soeren, Eerbeekseweg 3, Laag-Soeren. 14.00 uur inloop, 14.30 uur start boekpresentatie. Aanmelden: Via tweeretourskampvught@gmail.com