Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan

LOCO-Motief laat relatie ontsporen

Algemeen

BRUMMEN - Wanneer je als 20-jarige student aan vrienden vraagt om een onderwerp te bedenken voor een afstudeerfilm, is dat natuurlijk vragen om problemen. Maar de vrienden van Thom Peters hielden het netjes: Ze kwamen met een schaalmodel van een stoomlocomotief. En daar begon de uitdaging.

Thom Peters is geboren en getogen in Brummen. Hij maakte radioprogramma’s voor de toenmalige lokale omroep RTV Veluwezoom en zat in het Brummense Glazen Huis. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat deze spontane jongen van zijn hobby zijn werk wil gaan maken.

Hij volgt de studie Film- en Audiovisuele Media aan de Dutch Filmers Academy in Amsterdam. Thom staat op het punt van afstuderen en moet daarvoor een afstudeerfilm gaan opleveren. Hij wil dan natuurlijk wel een beetje goed voor de dag komen en de film zo professioneel mogelijk maken. Daar is geld voor nodig en daarom is hij een crowdfunding gestart: Een middel om via giften het benodigde budget van € 3.300,00 bij elkaar te krijgen. Kosten die nodig zijn voor de huur van apparatuur, catering, een filmlocatie en de inzet van acteurs en de faciliteiten daaromheen. 

Props en personages bepalen verhaallijn

Tijdens zijn studie deed Thom al veel mee met ’48-hour film projects’. De makers krijgen dan een personage of prop (item dat terug moet komen in de film) en moeten daarmee binnen 48 uur een film maken. Door in die film het personage of de prop terug te laten komen, laat je zien dat de film echt in die 48 uur is gemaakt. 

Daar kwam ook het idee vandaan om zijn vrienden met een onderwerp te laten komen voor zijn afstudeerfilm. Dat werd dus een schaalmodel van een stoomlocomotief en daarmee kon Thom al snel allerlei scenario’s bedenken. 

Uiteindelijk koos hij voor een verhaallijn over Mark en Anna. Het stel is al jaren samen, maar hun relatie zit in een sleur. Als Mark met het geld van de gezamenlijke bankrekening een modeltrein koopt, is het hek van de dam en dreigt de relatie te ontsporen. Niet zozeer door de modeltrein, maar wel vanwege de kosten: Het treintje heeft de waarde van drie maandsalarissen!

Het probleem blijkt al snel veel dieper te liggen en de modeltrein was de druppel op de gloeiende plaat. Wanneer Mark de situatie wil ontvluchten, komt hij in een soort eindeloze loop terecht. Hij kan alleen maar uit die loop komen, door zijn problemen met Anna op te lossen. En dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn.

Fictie grenzend aan realiteit

De film is een soort fictie, maar wel zo geschreven dat je je als kijker zal afvragen of er toch een vorm van realiteit in zit. En daar ligt ook de droom van Thom: “Zelf films gaan maken met een absurde verhaallijn. Fictie, maar dan wel in onze wereld. Geen Star Trek achtige films, die passen mij niet” zegt de vrolijke student, die enthousiast zijn verhaal verteld. 

Als de film eenmaal af is zal de school een soort filmfestival organiseren waar ook deze film te zien zal zijn. Thom hoopt aansluiting te vinden bij het Gelders Doek en zijn film breder te kunnen presenteren.

Wie Thom wil steunen kan terecht op de informatiepagina over zijn afstudeerfilm: https://www.voordekunst.nl/projecten/16984-afstudeerfilm-loco-motief

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00