De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.

Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen.

Algemeen

OEKEN/ BRUMMEN – Onder valse voorwendselen werden Barbara Heldring, Hanny Rodijk-Poeze, Herman Huisken en Theo van Enckevort naar De Vroolijke Frans gelokt om zich daar te laten verrassen dat zij in aanmerking kwamen voor de koninklijke onderscheiding. Dat je de onderscheiding aanneemt is niet vanzelfsprekend, zoals we in de media hebben kunnen zien maar in Brummen was daar geen sprake van. De vier genomineerden waren enorm verguldt.

Na ontvangst met koffie werd door waarnemend burgemeester Geert van Rumund iedereen in het zonnetje gezet. “Eigenlijk vind ik dat alle aanwezigen een lintje verdienen want iedereen draagt op zijn eigen manier wel een steentje bij aan een fijne maatschappij”.

Wat veel mensen niet weten is dat je het lintje in bruikleen krijgt van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Na overlijden moet het lintje teruggestuurd of mag je het houden tegen betaling. De boodschap was dan ook om de onderscheiding met trots te dragen zodat het als een stimulans werkt waardoor mensen gemotiveerd raken om zich in te zetten voor de gemeenschap, wat het leven veraangenaamd en waardoor verbinding ontstaat. Het viel van Rumund op dat gemeente Brummen in verhouding tot andere gemeentes veel lintjes uitdeelt. Van de bijna 21.000 inwoners hebben in totaal 32 inwoners de afgelopen vijf jaar een lintje gekregen.

Barbara Heldring uit Tonden was totaal verrast door de nominatie. Ze is al heel veel jaren actief als voorzitter van Stichting ondersteuningsfonds van school met de Bijbel in Empe (de Sterre) waar veel wordt georganiseerd. Van Rumund wilde graag verduidelijking wat De Sterretrekkers nu toch eigenlijk zijn? Daarnaast zet ze zich in bij opgravingen in de oud Romeinse stad Satricum in Italië, is ze voorzitter van het Nederlands Klassiek Verbond en is ze monumentengids in Zutphen. “Geen gedoe maar gewoon doen”, is haar devies.

Hanny Rodijk-Poeze uit Eerbeek is vele jaren de drijvende kracht achter Stichting KinderKledingBeurs Eerbeek. Ze maakte diverse verhuizingen mee waarna ze uiteindelijk met de stichting in een heus winkelpand terecht zijn gekomen. Ze had een vooruitziende blik met het feit dat duurzaamheid een hot item ging worden. Goede kleding een tweede leven geven is prachtig, zeker in deze tijd waarin alles zoveel duurder is geworden. De inkomsten worden ingezet voor andere goede doelen. Hoe mooi? Hanny is een belangrijke schakel in de Eerbeekse samenleving.

Herman Huisken uit Brummen is een alleskunner die geen klus uit de weg gaat waarbij “Nee” zeggen niet zijn sterkste kant is. Herman zet zich al vele jaren actief in voor Hengelaars vereniging de Karper maar vist zelf ook graag. Ook zult u hem tegenkomen op de Brummense vogelwei en doet hij allerlei andere hand en spandiensten ten behoeve van verschillende verenigingen en evenementen. De kerstverlichting helpt hij ook ieder jaar ophangen en onderhouden. Kortom een man met een groot hart voor zijn dorp. “Ik dacht dat ik moest tappen vanmorgen”, zegt Herman. “Dit had ik niet verwacht!”

Als laatste werd Theo van Enckevort gedecoreerd. Voor zoveel Brummense mensen is Theo een bekend gezicht omdat hij zich al vele jaren inzet op cultureel en maatschappelijk gebied. Hij organiseerde onder andere de Brummense buitenbios, de Popquiz en Quatro Staggioni pop. Van Rumund dacht dat dat een afgeleide was van Pizzapop, hilarisch. Humor heeft Van Rumund wel. Kortom, Theo is een bevlogen man als het gaat om lokaal talent een podium te geven. Ter afsluiting werd “Het Wilhelmus”gespeeld door leden van het HOB, die toch maar weer ruimte hebben weten vrij te maken om de lintjesregen te ondersteunen met muziek.


Het Wilhelmus werd gespeeld door het HOB.
Afbeelding

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00