Foto: Link Ontwerpers
Foto: Link Ontwerpers

Bouwplan in Hall mag niet van het college

Algemeen

BRUMMEN – Het leek Petro van Oort, oud-inwoner van Hall, een mooi plan: Zeventien woningen net buiten de bebouwde kom van Hall bij de kruising Vosstraat-Hallsedijk. Maar de gemeente Brummen wees het plan af. Het past niet binnen het beleid.

Van Oort vertrok tien jaar geleden naar Terschelling en is daar als makelaar actief. Zijn ouders, Hettie en Wim van Oort, hebben 60 jaar in Hall gewoond. Ze dreven er aan de Hallseweg een winkel in woninginrichting en manufacturen. Jaren hebben zij ook als gezin deel uitgemaakt van de Hallse gemeenschap. Net buiten de bebouwde kom, op de hoek van de Vosstraat en de Hallsedijk tegenover de plaatselijke voetbalvelden van SHE heeft de familie een perceel agrarische grond. Op dat terrein ontwikkelde zoon Petro het plan om zeventien woningen te bouwen, gegroepeerd rond een erf. Het moeten allemaal koopwoningen worden waarvan elf met een prijs tussen 250.000 en 300.000 euro. De overige woningen moeten, om het plan financieel haalbaar te maken, iets duurder worden. Om het plan te kunnen realiseren moet het omgevingsplan worden gewijzigd. Volgens Van Oort past het plan in het landschap, sluit het direct aan op de woonkern, valt het binnen de lintbebouwing en is het bedoeld voor de doelgroep die deze woningen het hardst nodig heeft. Maar de gemeente ziet het niet zitten.


Foto’s: Link Ontwerpers 

Raadsvragen

Vorige week uitte Margriet Wartena van Lokaal Belang in de raadsvergadering haar verbazing. “Het plan ziet er niet alleen prachtig uit,” zo loofde zij het initiatief. De bouw aan de rand van het dorp past volgens het raadslid ook mooi in het advies van minister Hugo de Jonge.

In antwoord legde wethouder Pouwel Inberg uit dat is de gemeente zuinig is op de zowel cultuurhistorisch als landschappelijk omgeving van Hall. Hij verwees naar de motivering om het plan af te wijzen. “We vinden dat we niet lukraak, omdat ergens een stukje grond ligt, woningen moeten gaan bouwen.”

Onvoldoende ruimtelijke kwaliteit

De afwijzing van het bouwplan van Van Oort motiveert het college met het argument dat het plan onvoldoende ruimtelijke kwaliteit heeft. “Het plan gaat uit van rijwoningen en twee-onder-een kapwoningen met verharding. De erfopzet staat op zichzelf en is te massaal, bevat te weinig groen en heeft daarmee beperkte ruimtelijke kwaliteit. Van landschapsontwikkeling is in deze opzet maar zeer beperkt sprake.”

De gemeente zoekt in Hall naar inbreiding, dus bouw binnen de woonkern. Die locaties zijn volgens wethouder Inberg beschikbaar en daarover wordt ook gesproken. Die keuze heeft bij het college voorrang. Ook wil het college dat er minimaal dertig procent sociale woningbouw wordt gerealiseerd. Ook daar wordt volgens het college bij dit plan niet aan voldaan.

Petro van Oort is teleurgesteld na de reactie van de gemeente. Zich bij het standpunt van de gemeente neerleggen doet hij voorlopig niet. Hij beraadt zich op vervolgstappen. 

Voor raadslid Margriet Wartena is met het antwoord van het college de kous niet af. Tijdens de vragenronde vroeg ze de wethouder al of er mogelijkheden zijn dat de raad zelf een initiatief kan nemen om daar woningbouw mogelijk te maken. Pouwel Inberg heeft geen idee. “Nooit bij de hand gehad,” zei hij. Wartena onderzoekt op het ogenblik hoe het onderwerp in de raad kan worden ingebracht. Wellicht volgt binnenkort een motie.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00