Speeltuin Tormentilpad. Bron: Google maps
Speeltuin Tormentilpad. Bron: Google maps

Speeltuin Tormentilpad wordt toch verkocht

Algemeen

EERBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft besloten om het speelterrein aan het Tormentilpad in Eerbeek alsnog te verkopen. Tegen de verkoop is in de buurt fel verzet door zowel bewoners van koopwoningen als huurders. Hoewel het college nu na twee jaar een besluit heeft genomen, is het maar de vraag of daarmee de verkoop aan zeven bewoners van de Stekelbrem ook daadwerkelijk kan doorgaan.

Het in zeven stukjes te verkopen perceel van circa 450 m2 ligt ingeklemd tussen woningen aan de Stekelbrem, Bijenkorf en Kraaiheide en het Tormentilpad. De aspirant kopers wonen aan de Stekelbrem. Bewoners van de huurwoningen aan de Kraaiheide en koopwoningen aan de Bijenkorf verzetten zich tegen de verkoop. In een brief aan alle negentien gemeenteraadsreden leggen ze nogmaals uit dat met deze voorgenomen verkoop door onjuiste informatie de gemeenteraad volledig op het verkeerde been wordt gezet. GroenLinks heeft via spoedvragen het college voorgelegd of alternatieve opties zijn onderzocht en of het college bereid is om met de gemeenteraad in gesprek te gaan. Bewoners bereiden juridische stappen voor.

Landmeters

De discussie over de verkoop loopt al sinds begin 2021. Activiteit van landmeters van het kadaster alarmeerde omwonenden. Desgevraagd legde de gemeente uit dat, omdat er veel klachten over hangjongeren zijn, besloten is de speeltuin aan aanwonenden te verkopen.” Maar hinder wordt nauwelijks ervaren en een WOB-verzoek toonde aan dat bij de politie noch bij de gemeente klachten bekend waren. Uiteindelijk kwam het dossier aan de orde in de gemeenteraad. “Maar de raad gaat niet over verkoop van grond,” betoogde de wethouder toen, en zij erkende dat er eigenlijk geen klachten zijn.

Wet- en regelgeving, jurisprudentie en uitspraken van talrijke ombudsmannen benadrukken dat de verkoopprocedure van snippergroen heel zorgvuldig moet gebeuren. Daarom vroeg de raad de wethouder nogmaals zorgvuldig naar de procedure te kijken en in gesprek te gaan.

Het aantreden van een nieuw college vertraagde de behandeling van het dossier. Maar nu heeft het college toch besloten om tot verkoop van de speeltuin over te gaan. Op 21 juli is de verkoop van het snippergroen bekendgemaakt. Bewoners van de huurwoningen zijn verbaasd: “Sinds het dossier is stilgelegd hebben we niets meer vernomen.”

Gebruik niet geregeld

Wie bezwaar heeft kan voor 10 augustus via een kort geding tegen de gemeente proberen de verkoop te verhinderen. Maar de verkoop regelt niets over het gebruik van de grond. De gemeente willen het als tuin in gebruik nemen. Maar omdat in het bestemmingsplan “Kom Eerbeek” het speelterrein de bestemming “Verkeer–verblijfsgebied” heeft, is voor daarvoor een bestemmingsplanwijziging nodig. Dat is de bevoegdheid van de gemeenteraad. Zolang die wijziging niet is vastgesteld, wil de gemeente de situatie gedogen.

In de “Beleidsregel gedoogprocedure snippergroen” op overheid.nl wordt uitgelegd dat het niet zorgvuldig en dus ook niet gewenst is gronden te verkopen en een gedoogbesluit te nemen zonder een zorgvuldige procedure. Komt later de wijziging van het bestemmingsplan aan de orde dan kunnen alsnog onwenselijke situaties ontstaan. Daarom luidt het voorstel om het voornemen (sluiting speelterrein, verkoop en het te nemen gedoogbesluit – red.) eerst te publiceren, zes weken ter inzage te leggen en belanghebbenden de gelegenheid te geven een zienswijze in te dienen zodat zorgvuldig een belangenafweging kan worden gemaakt.

“Die publicatie is niet geweest,” leggen de bezwaarmakers in de buurt uit. “De procedure is nu alleen gericht op de verkoop met niet geregistreerde overlast als verkoopargument. Dat is niet zorgvuldig.”

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00