Afbeelding

Netwerkcoaches tegen eenzaamheid

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen beschikt sinds deze maand over zes, binnenkort zeven zogeheten netwerkcoaches. Een groep vrijwilligers specifiek opgeleid om inwoners van de gemeente te ondersteunen bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

Marijke Bolt van de Stichting Welzijn Brummen die het project begeleidt: "De netwerkcoach, die overigens op veel plaatsen in het land wordt geïntroduceerd, is een verbreding van ons maatjesproject. Bij dat laatste koppelen we ook mensen die sociale ondersteuning hebben aan een vrijwilliger, maar dan voor lange tijd. Jarenlang soms."

"Bij de netwerkcoach gaan we uit van een termijn van zes tot negen maanden, waarbij de vrijwilliger degene die daar behoeft aan heeft helpt bij het herstellen, opbouwen of uitbreiden van hun netwerk. Met de bedoeling dat ze na die maanden weer genoeg mensen om zich heen hebben verzameld en ook in staat zijn die relaties te onderhouden. Vrijwilligers kunnen hen bijvoorbeeld helpen een bezoek aan activiteit voor te bereiden, zodat ze gemakkelijker de stap zetten er ook daadwerkelijk heen te gaan. Eventueel kan de vrijwilliger hen ook begeleiden naar een activiteit waar nieuwe mensen ontmoet kunnen worden. Zo proberen we de drempel om de deur uit gaan zo laag mogelijk te maken."

In praktijk blijkt dat nogal wat mensen in kwetsbare positie verkeren waar het hun sociale omgeving aangaat. Door een ziekte of beperking bijvoorbeeld, omdat ze hun partner of andere naasten verliezen of omdat ze als mantelzorgers alle energie steken in het verzorgen van een ander. En daardoor weinig tijd hebben voor het onderhouden van andere contacten. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de mensen sociaal weerbaar is, maar daarentegen 22 procent eenzaam is (te klein netwerk), 6 procent sociaal geïsoleerd (geen netwerk) en 8 procent contactarm (te weinig mensen of eenzijdig netwerk). Bij 80-plussers liggen de laatste drie percentages nog aanzienlijk hoger.

Bolt: "Maar isolement komt in alle leeftijden en bij allee bevolkingsgroepen voor. We hebben ervoor gekozen dat één coach zich specifiek richt op jongeren. Twee op nieuwkomers. Die worden doorgaans in de eerste periode dat ze zich vestigen wel begeleid, maar in praktijk is een helpende hand bij het verstevigen van hun netwerk wenselijk. De overige vier coaches gaan de mensen begeleiden die niet tot deze twee doelgroepen behoren."

Het project kon mede tot stand komen dankzij een startsubsidie van het Oranje Fonds van 13.000 euro. Wie wil deelnemen aan het project of iemand kent die wil deelnemen kan contact opnemen met de netwerkcoaches via telefoonnummer 0575 561988 of email: netwerkmaatje@welzijnbrummen.nl

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00